Разговор с невропсихологът доц. Мария Дамянова от УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

"Посттравматичното стресово разстройство е диагноза, която за първи път е въведена от Американската псхиатрична асоциация. То възниква при ситуации, при които човек става свидетел на събития, които са заплаха за живота му или на близки хора, понякога стигащи до загуба на човешки кживот",  това каза в "Пулс" по NOVA NEWS доц. Мария Дамянова, невропсихолог, УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Специалистът добави, че някои от хората препреживяват дадено травматично събитие, сякаш са отново са там, където се е случило събитието. Друг симптом е хипербдителност - при най-малката индикация за заплаха, дори да няма така, човек реагира сякаш има заплаха за живота. Също така са възможни кошмари, внезапно будене и като че ли отново в съня човек се връща на мястото на травматичното събитие.

"Специфични симптоми са дереализация и деперсонализация - човек е тук и сега в пространството и времето, но то сякаш е отдалечено от него, разглежда го като сън. Случват се неща, но той не възприема, че е в тях, абстрахиране и дистанциране от случващите се процеси",  каза още доц. Дамянова.

Тя разясни, че посттравматичния стрес може да възникне месец след преживяното събитие, но продължителността варира, като може да продължи с години, като това зависи до голяма степен от терапевтичната помощ, когато е налице, след като се появи тази симптоматика.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.