От вчера украинските ученици се върнаха в клас виртуално

Търсят се лаптопи за онлайн обучение на ученици от Украйна. От вчера украинските ученици се върнаха в клас виртуално.

Първо ще се учат най-малките. 

Опакован днес следобед в София, този таблет отпътува за Видин, където семейството на Любов Ивановская го очаква. 

"Имаме само телефони, но те не са достатъчни, за да се осигури качествено образование. За това са ни необходими лаптопи и таблети", казва Любов Ивановская.

Внуците на Любов застанали пред телефона, за да се върнат, макар и оналйн, в класната стая с огромно желание. 

"Възможността да учат, макар и онлайн, е много важна за тях, защото така те се чуват отново заедно със своите връстници. Така те са психологически реабилитирани. Чуват се се своите учители, споделят кой какво преживява", споделя  Любов 

В София Фондация "BCause" разпределя даренията. Освен таблети има нужда и от лаптопи. 

"1/3 от пристигащите в България украинци са деца и освен че имат нужда от настаняване и подкрепа, те имат нужда да продължават образованието си", казва Елица Баракова, Изпълнителен директор на фондация "BCause".

Олга Махновська идва с трите си деца от Одеса. Едно от тях има възможност да се върне в клас, но за това е нужен компютър. 

"За училище имаме нужда от един лаптоп, защото имаме един, който обаче е много стар и детето няма как да учи с него. Опитахме през телефона, но с него не се получава", казва Олга. 

За да подпомогне хора като Олга, образователното министерство проверява за свободни устройства в системата. 

"Ако се окаже, че сме задоволили българската система, ако има възможност, ще предоставим временно такива такива устройства", заяви министърът на образованието Николай Денков.

78 деца от Украйна вече са поискали да тръгнат на училище у нас. Образователната система е готова да ги приеме, дори броят им да се увеличи, увери пред NOVA  министър Денков. 

"Идеята е директно да влязат в часовете, заедно с българските деца в паралелките. Ясно е ,че отначало няма да разбират, но веднага с това започва тяхното обучение по български. Има осигурени учители и има финансиране", добави Николай Денков.

Свободните места в училищата у нас са 65 000 хил. Най-много са във Варна, Велико Търново и Бургас. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.