77% от обществото смята, че НАТО не трябва да влиза в Украйна, защото си дава сметка, че тогава и ние трябва да влезем

"Има ерозия в доверието към "Продължаваме Промяната", а ГЕРБ стоят на една и съща позиция. Хората чувстват недоверие, че властта може да овладее ситуацията, това се вижда и в опашките за олио.  "Възраждане" повишава електоралния си потенциал - само те могат да са доволни от нови избори, както и проекта на Янев. ИТН и ДБ задържат нивата си". Това заяви социологът Евелина Славкова от "Тренд" за "Твоят ден".

По думите й президентът Радев се дистанцира от "Продължаваме Промяната". "Всички партии трябва да са нащрек от новия проект на Янев. Формациите в НС заеха твърда проатлантическа позиция за войната в Украйна, Янев се позиционира консервативно, не е нито проруски, нито пронатовски. 77% от обществото смята, че НАТО не трябва да влиза в Украйна, защото си дава сметка, че тогава и ние трябва да влезем. Това не се дължи на русофилия, а просто прагматичният принцип да се снишим, за да не се вкараме във филм, в който не можем да играем", посочи Славкова. Тя прогнозира, че това правителство няма да изкара 4 години.

„Тренд”: Спад в подкрепата към правителството

От своя страна политологът Христо Панчугов смята, че "Продължаваме Промяната" не е политическа партия. "Липсва идеята за институционализация и ясен дневен ред на правителството, всеки функционира самостоятелно. Сглобката в коалицията отстъства. Има потенциал за пренареждане на българската политическа система и връщане на доверието в управляващите, но никой не се възползва от него. В момента има безидейност на партиите", коментира той. И допълва, че отсъства позиция за войната в Украйна, затова "Възраждане" "паразитира" в общественото пространство. Той прогнозира, че предстоят трансформации в обществата в Европа.

Целия разговор гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook