Бежанската вълна няма да повлияе на разпространението на пандемията у нас, смята Витанов

COVID обстановката у нас се подобрява.Това заяви математикът проф. Николай Витанов в студиото на “Събуди се”. “Грипът идва малко късно. Вероятно няма да се стигне до усложняване на COVID обстановката’, прогнозира той. 

Отпадането на зеления сертификат от утре и тестването на учениците след седмица, не би следвало да повлияят негативно.

“За разлика от някои западни страни, тук ние предприехме поетапно отпадане на мерките, което доведе до отпадане на зеления сертификат. Тук меркте все още се спазват, затова се надяваме, че няма да имаме повишаване на заболяемостта от COVID”, коментира математикът. 

Как протича грипната епидемия в Благоевград

“Все още у нас има дифузно разпространение. Регионът около Варна в момента е по-проблематичен. Същото важи и за Бургас. В София леглата намаляха 4 пъти”, каза още Витанов. 

По думите на математика очакванията са скоро случаите да паднат под 1500 на ден и дифузното разпространение да спре. 

“Трябва да задържим ниския брой на заболели още 10 дни, а след това да паднем под 1000, но трябва да продължим да спазваме настоящите мерки, за да не стане като на Запад”, предупреди той. 

Бежанската вълна няма да повлияе на разпространението на пандемията у нас, смята Витанов. 

“Можем да приемем до 100 000 бежанци на месец, без това да повлияе на епидемичната обстановка”, смята професорът и допълни, че “бежанците, които влизат у нас трябва да са под 3500 на ден, за да се запази спокойната ситуация у нас”.

Очакванията на експерта са за спокойна обстановка през лятото, а ситуация на  есента ще  зависи от това дали ще се появи нов вариант на коронавируса или не.

Повече по темата гледайте във видеото.  

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.