Това стана ясно след заседанието на Съвета по външни работи

Европейският съюз ще отпусне допълнителна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро. Това съобщи зам.-председателят на ЕК Жозеп Борел след заседание на Съвета по външни работи на ЕС, което се проведе в Брюксел, предаде "Европейская правда".

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна икономически, финансово, хуманитарно, подкрепяме украинските въоръжени сили. Радвам се да съобщя, че постигнахме политическо споразумение за допълнителни 500 милиона в рамките на Европейския фонд", каза Борел.

Жозеп Борел: В Мариупол се извършва военно престъпление

Той подчерта, че всички страни членки остават единни в дипломатичната подкрепа на Украйна, ще продължат да изолират Русия. По думите му държавите ще поискат привличане под отговорност за военни престъпления, за нарушаване на международното и хуманитарното право.

„Ние разглеждаме случващото се в Украйна като масови военни престъпления, извършени от руските въоръжени сили срещу украинския народ. Това няма да остане без отговор. Затова приветстваме създаването на комисията от Съвета на ООН по правата на човека. Приветстваме разследването от прокурора на Международния наказателен съд. Призоваваме Русия да изпълни решението на Международния съд, според което тя трябва да спре инвазията в Украйна", каза Борел.

Борел също така увери, че ЕС е готов за допълнителни санкции срещу Русия.

По-рано днес ЕС прие пети пакет от санкционни мерки срещу Русия и руски олигарси.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор:
Източник: БГНЕС