То е за престъпление по служба, обясни вътрешният министър

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че прокуратурата разследва вицепремиера Асен Василев. Досъдебното производство е образувано на 15 март.

В позиция до NOVA от спецпрокуратурата напомниха, че от 2017 година те са длъжни да образуват проверка при подаден сигнал за извършено евентуално престъпление, но не и срещу конкретно лице, за което нямат достатъчно данни.

„Забравих да изразя своето съжаление към главния прокурор. Или си е счупил краката, или си е навехнал краката да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Василев. Това е станало много скоростно след сигнал на „Инса ойл” и по точно на Георги Самуилов, който преди няколко дни е подал сигнал до главния прокурор”, заяви Рашков. „Той е разпоредил веднага на Паличева, която е изпратила, вижте с какво изречение: „на Специализираната прокуратура да образува досъдебно производство по този сигнал“. Тоест Паличева не е оставила възможности на прокурора, на когото е изпратила този сигнал от Самуилов, да прецени има ли данни, или няма данни, за да образува производството”, заяви Рашков.

Досъдебното производство е за престъпление по служба, каза още Рашков.

„Не съм получил официална информация от прокуратурата”, заяви премиерът Кирил Петков. „Ако това е вярно, това е пълно безобразие. Във връзка с другия казус 2 години не можаха да направят досъдебно производство. Сега ако за няколко часа са успели да направят досъдебно производство за една от компаниите, които бяха част от паниката за цените на петрола и горивата последните дни, това ще е очевадна стъпка на прокуратурата какво цели с действията си. Ако е вярна тази новина – просто срам”, каза Петков.

А след арестите от четвъртък, Бойко Рашков изложи пред депутати идеите на ведомството за законодателни промени. Тяхната цел е да се ограничи ролята на обвинението в първоначалния етап на разследването.

„Преди години имаше опция разследващият орган да може да започва досъдебно. Това пестеше процесуално време. Сега чакаме хабер, както се казва. Чакаме да се върне в полицията”, заяви Рашков.

„Все пак г- н Рашков ми е преподавал, че наистина прокуратурата е господар на производството”, каза Десислава Атанасова.

„Не е надминала и не е надхвърлила своя учител, като я виждам какво разсъждава. И трябваше да изпита малко неудобство в тази посока”, заяви Рашков, след като излезе от залата.

Рашков за Прокуратурата: Все едно работим на различни планети и по различни проблеми (СНИМКИ)

Идеите на МВР не изключва ролята на обвинението, категоричен и вътрешният министър.

„Не предвиждаме в нито една от хипотезите, както каза и г-н Чолаков, и той неразбрал за какво иде реч, да елиминираме прокуратурата. Напротив - прокуратурата ще си изпълнява надзора за законност”, заяви Рашков.

„Този човек иска разследващите полицаи едва ли не да предявяват обвинения и да направи байпас на прокуратурата. Това просто няма да стане”, заяви Радослав Чолаков от ГЕРБ.

А скандалът ГЕРБ  - изпълнителна власт започна още в началото на пленарното заседание. От опозицията първо поискаха премиера Кирил Петков да дойде на изслушване.

„Аз се притеснявам, че го криете, защото когато предния път, когато го скрихте, се оказа, че е давал показания в МС, за да защити защитната теза на Васил Божков”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Искането за изслушване беше отхвърлено.  

„Отсега нататък за нас от ГЕРБ Кирил Петков вече не е министър-председател на България. Толерантността ни свърши. Този човек е опасен за България”, заяви Радомир Чолаков.

От ГЕРб са категорични - и премиерът, и силовият министър трябва да подадат оставки

Няколко часа по-късно сблъсъкът между опозицията и управляващите продължи във вътрешната комисия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.