Шествието премина мирно

Един месец война в Украйна. Конфликтът, който светът следи всяка минута от 24 февруари насам, променя дневния ред през последните 30 дни. България отбеляза 24-и, но месец март, с мирно шествие. през изминалата вечер множество демонстранти изразиха както подкрепа към Володимир Зеленски, така и недоволство към политиката на Русия. Шествията ще продължат и през уикенда както в София, така и в други градове на страната.

23 март. Президентът на Украйна Володимир Зеленски за първи път отправи призив на английски език – до хората по целия свят.

„Излезте от офисите, домовете, училищата и университетите си – елате в името на мира, носете със себе си знамето на Украйна и ни подкрепете. Подкрепете свободата. Излезте на площадите, по улиците – нека ви видят и чуят”, призова Владимир Зеленски , президент на Украйна.

Ден по-късно София откликна на призива. Точно месец след първите въздушни удари над Украйна, небето в тази част над света все още е неспокойно. И както на много други места по света, така и у нас – за обикновените хора войната в 21 век е немислима. 

„Наивно вярвах, че вече човечеството е надживяло тия неща – но за жалост се повтарят и то в един много зловещ вид”, заяви един от протестиращите.

Протестната демонстрация прерасна в шествие – от Триъгълника на властта по жълтите павета до „Орлов мост”. В него участваха и големи, и малки. И българи, и чужденци. Над множеството се развяваха различни знамена – на Украйна, на България, на Европейския съюз. И всички бяха единни в това, за което се борят – макар на много километри от истинския фронт.

„Аз съм от Украйна, българка от Украйна и затова съм тук – да изразя солидарност с хората, които са там, всеки на своето място приближава победа. Кой прави консерви, кой шие знамена, кой гледа семейството си – възрастни родители – всички работим за победа. Нямам нито грам съмнение – победа”, сподели една от демонстрантките.

Трафикът в София беше парализиран. Множеството запълни цялото пространство по булевард "Цар Освободител" -  от "Орлов мост" до Софийския университет „Св. Климент Охридски”. А с идването на множеството пространството беше огласено от химна на Украйна.

Но сред призивите за мир се чуха и такива за съд на виновните за конфликта в Украйна. Вълна от неодобрение се надигна и срещу действията на Руското посолство у нас, което, според хората, прави опити да диктува дневния ред в страната. Хората потърсиха отговорност лично на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

„Когато човек е несъгласен с една практика, с една политика, която ни връща 1 век назад – какво да направи? Да си я занесе вкъщи и тихичко, смирено, снишено да не говори за това? Напротив, колкото повече сме, колкото повече ни чуват и виждат, толкова по-малко г-жа Митрофанова ще говори глупости в национален ефир или в интернет. Аз съм между тези, които много настояват тя да си отиде от България”, категоричен беше и актьорът Веселин Калановски.

А преди трафикът в столицата да се върне към обичайния си забързан ритъм, натовареното кръстовище потъна в тишина. Минута мълчание за всички, изгубили живота си във войната в Украйна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.