До момента от дружеството са съкратили 70% от своите работници

Държавата е готова да плати половината от парите за ремонта на магистрала “Тракия” на фирмата „Автомагистрали-Черно море“. Това стана ясно след среща между компанията и регионалния министър Гроздан Караджов. От “Автомагистрали - Черно море” организираха серия протести с настояване да получат дължимите 27 милиона лева. 

Проекторешение, което трябва да бъде гласувано в Парламента, предвижда АПИ да се разплати частично с всички фирми, с които са сключени договори за текуща поддръжка и ремонт на пътища. И към които са натрупани задължения. Така по сметките на „Автомагистрали-Черно море“ ще бъдат преведени половината от очакваните от тях 27 милиона лева, или 13,5 милиона. И още – с проекторешението ще позволи да продължи ремонта на много от временно замразените дейности по поддръжка на пътната инфраструктура в цялата страна.

8 месеца след като „Автомагистрали – Черно море“ завърши ремонта на отсечката между Чирпан и Стара Загора, фирмата ще си получи парите. Но частично.

„Ще се разплати веднага 50% от сумата“, заяви регионалният министър Гроздан Караджов.

За целта е нужна „зелена светлина“ от депутатите. Идната седмица те ще обсъдят проекторешение, според което държавата е готова да плати на фирмата над 13 милиона лева. Останалите пари „Автомагистрали – Черно море“ ще получи по преценка на Комисията по ревизия, която прави проверка за нередности на договори, сключени между пътната агенция и фирмите. 

„Когато излязат с междинен доклад и ако „Автомагистрали – Черно море“ е в този междинен доклад ще се разплати и остатъка“, обясни Караджов.

След заявката на управляващите от фирмата не са решили дали отново ще излязат на протест. Тъй като първоначално те настояваха да получат всички пари накуп

„Ще продължим усилията си до получаване на пълната сума. Нашата основна цел е запазване на работните места“, каза Петя Стоянова, синдикат на КНСБ в “Автомагистрали- Черно море”. 

МРРБ: Парламентът ще се произнесе по разплащането на задълженията към пътните фирми

До момента е стартирана процедура по освобождаване на 70% от персонала, но тя отнема законово определено време и все още реалното освобождаване не е факт. Затова от „Автомагистрали – Черно море“ продължават да се опитват да запазят работните места. Финансовите проблеми пред фирмата не спират до тук. Те се нуждаят от средства за материали, за да продължат дейността си.

Освен „Автомагистрали – Черно море“ Пътната агенция ще се разплати частично и с други фирми, към които са натрупани задължения. 

„На практика всички пътно-строителни фирми в държавата. Би трябвало да са под 100. Когато завърши комисията по ревизия тя ще каже на кого - колко“, заяви Гроздан Караджов. 

Според председателя на регионална комисия Настимир Ананиев разплащането с фирмите ще позволи да се завършат вече започнали ремонти. И да се възлагат нови. 

“Имайки предвид, че сега предстои летният сезон, когато обикновено стават най-много ПТП-та и катастрофи е важно да заработи системата по начина, по който трябва да работи“ , каза Настимир Ананиев, председател на Комисията по регионално развитие.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: