Те ще имат здравни осигуровки и ще могат да потърсят личен лекар

НС уреди на първо четене здравното осигуряване на бежанците. Това е заложено в измененията в Закона за здравното осигуряване, внесени от Антон Тонев и група народни представители. Те предвиждат държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна. Темата скара депутатите в Народното събрание.

Според Елена Гунчева от “Възраждане” този законопроект е дискриминационен и се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна.

НАПРЕЖЕНИЕ В КОАЛИЦИЯТА: Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна

„Никъде в закона не е написано, че това е само за Украйна. За всеки един търсещ закрила в България - руснак, сириец”, категоричен е депутатът от ПП Илин Димитров.

С приемането на изменението в Закона ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ на хората с предоставена временна закрила.

"За" законопроекта на първо четене гласуваха 158 народни представители, "против" бяха шестима а 28 се въздържаха. 

„Тук се говори за хора пострадали от война. Как не ви е неудобно? До вчера ми говорите за военна помощ. Вие хуманитарна не искате да предоставите на тези хора”, каза от парламентарната трибуна Георги Михайлов от ПГ на БСП.

С промените в Закона за здравното осигуряване, внесени от управляващото мнозинство, изрично се посочва, че гражданите със статут на закрила са задължително здравноосигурени. По този начин се създава практическа възможност тези лица да ползват пълния пакет медицинска помощ, заплащана от НЗОК.

Според опозицията обаче има много въпросителни.

Костадин Ангелов заяви, че ГЕРБ-СДС не са против това България да окаже помощ на Украйна, но имат въпроси - колко ще струва това и откъде ще дойдат парите.

Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерския съвет.

Комисията по здравеопазване уреди здравното осигуряване на бежанците

Според изчисленията на управляващите ако 200 хиляди бежанци се възползват от безплатно здравеопазване, сметката за бюджета ще е в размер на 54 млн. лева. Планирано е да има и европейски фонд, който ще помага със средства. 

ВРЕМЕННАТА ЗАКРИЛА: Удължават срока за помощи за нерегистрирани до 15 април

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.