Има руски ученически комплекс, идват деца през лятото, не се ползва за друго, заяви вицепремиерът

Пясъците на Камчия са български. Отвъд реката има част, която е руски ученически комплекс. Той е съсебоственост, в него има руски авоари, участва и кметството на Москва. Територията обаче е малка и няма нищо притеснително. Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов в предаването „На фокус”.

По думите му в случая с придобиването на имота има заменки. Сандов заяви, че лагерът се ползва от деца през лятото. „Не се ползва за друго. И не би могло нито една територия на България да мине към руската държава”, коментира Сандов, запитан за обсъжданията през 2018 г. в руския Съвет за национална сигурност дали тази територия да не премине към руската територия. 

Той смята, че територията трябва да бъде защитена от точка на опазване на околната среда. „За да си върне статута на държавна собственост, трябва областният управител и други институции да предприемат мерки като откупуване обратно, разваляне на сделки”, каза Сандов.

По думите му има два варианта България да си върне тази територия – откопуване на пазарна стойност, или чрез разваляне на сделката и възстановяването на територията, която е придобита, за територията, която е заменена.

„Ние като министерство трябва да защитим територията, на която има богато биоразнообразие. На следващ етап идва въпросът чия собственост е тази територия”, каза Сандов.

Той не е съгласен въпросната територия да остане руска, но това зависело от други институции. „Не съм съгласен кметството на Москва да притежава територия в България, още повече когато Русия се изживява като военно агресивна държава”, каза Сандов.

Относно подписания меморандум с Gemcorp Сандов каза, че той е меморандум за намерение. „Това не обвързва пряко държавата, по-скоро създава възможност за улеснени процедури по отношение на енергетиката”, каза Сандов, който не бил запознат със самия меморандум. „Прави се щателна проверка дали има руски инвестиции в тази компания. Имало е преди. Според мен българското правителство е било заблудено по отношение на тази компания”, каза Сандов.

Според него е нужна реформа в службите за сигурност. „Когато едни хора са обучавани в Москва, а сигурно и вербувани от Москва, може да подхлъзнат правителството”, коментира вицепремиерът.

Четирите джипа от „Аркад”, които са били в екоминистерството, се връщат в момента, увери министърът. „Предприемам действия да мога да закупя на националните паркове тези джипове. Три от тях са били ползвани от националните паркове”, каза Сандов.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.