Според икономиста основната причина за глобалната инфлация е политиката на "хлабави пари", наличието на голяма маса пари в обществото

Домакинствата в Германия от няколко дни свикват да готвят без олио и брашно. Двата продукта липсват в почти всички магазини за хранителни стоки. Когато ги има, се купуват само с лимит.

Според Галина Влайкова от Германия веригите се опитват да контролират предлагането.

Само за няколко седмици цените на олиото и брашното са се вдигнали двойно, на места дори тройно.

В Германия се обсъжда увеличаване на детските надбавки и енергийни бонуси, не е ясно откога ще влязат в сила и колко време ще важат.

Само за един месец инфлацията в страната бележи скок от процент и половина.

"Има още да се повишава на годишна база инфлацията у нас. Огромна е ролята на войната за нея. Дано до края на годината да свърши. Ако това се случи, ще има укротяване на ръста на цените, но те няма да спаднат. Войната прави нещата по-оскъдни и това избива на различни места. В България засега това беше бензина и олиото. Ще има и други, ще се пробват високи цени, ще се установи, че на тях може да се продава и ще се развиват инфлационните процеси", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS икономистът и депутат от "Демократична България" Георги Ганев.

"Инфлацията в България по национален индекс е 10%. В България не може да се случи в рамките на една година цените да стигнат от 20% на 200%, защото подобен растеж може да се случи само при наличие на такава парична маса", заяви още той.

Ганев разясни, че се забравя, че някой трябва да купи нещо, което може да се случи, ако парите ги има.

"Продавачите винаги ще пробват дали могат още по-висока цена да сложат. Въпросът е дали ще успеят. Отговорът на този въпрос идва от това колко пари има в обществото", подчерта икономистът.

Според Ганев проблемът на сегашната глобална ситуация с инфлацията е, че от 20 години насам централните банки на света, Федералния резерв, ЕЦБ, английската, японската, китайската, увеличават с огромни темпове масата на парите, за да заливат всякакви други проблеми на икономиката.

"Сега идва сметката за тази политика на "хлабави пари". Около 126 милиарда лева е паричната маса в България. Нямаме собствена парична политика, БНБ не решава въпросите колко пари да има в обществото", заяви Георги Ганев.

Репортер: Ирена Рашева

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

Редактор: Илиян Ушеров