Разговор с кардиолога доц. д-р Красимира Христова

За осма поредна година се проведоха Софийските дни по ехокардиография.

"Те станаха традиция за нашето общество от кардиолози и ехографисти. Клапните проблеми винаги са били един особен момент в лечението на пациенти с кардиологични заболявания. Фокусът тази година е на този проблем. Изкуствени клапи вече могат да се поставят неоперативно. В България също може да се прави тази манипулация", това каза в предаването "Пулс" по NOVA NEWS специалистът по кардиология доц. д-р Красимира Христова.

Лекарят сподели, че през изминалбите две години на пандемична обстановка, дори още в началото е било установено, че COVID причинява и сърдечни увреждания, не само белодробни.

"Засегната е цялата сърдечно-съдова система. В пациентите умираха от тромбози и емболии, много случаи имаше и с остър инфаркт при млади пациенти. След първия месец, 40 дена, след преболедуването на COVID идват сърдечните усложнения, увреждане на сърдечния мускул", отбеляза д-р Христова.

Медикът разясни, че един пациент с миокардит вследствие на COVID започва да се оплаква от бърза умора, недостиг на въздух, общо напрежение, дискомфорт в сърдечната област, нещо необичайно за неговото ежедневие.

Д-р Христова заяви, че повече млади хора страдат от такива сърдечни увреждания след COVID.

"Развитието на този вид кардиомиопатии става неусетно и пациентите не разбират кога от един момент на заболяване преминават в друго заболяване", подчерта специалистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.