Според него от 6000 производства едва 3% са по същество - другите или са частни дела или споразумения

"Със закриването на спецправосъдието се връщаме към нормалността и правовата държава. С предложените реформи няма да се застраши разглеждането на висящите дела, а ще се гарантира продължаването им. Те няма да бъдат прекратени или да потънат, това е пропаганда на опозицията". Това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS депутатът от "Продължаваме Промяната" Стою Стоев.

По думите му изнесените от Дани Каназирева данни за 2232 осъдителни присъди не значат завършено производство. "В голямата си степен това са споразумения. От 2012 г. насам се създаде специализация на определението за организирана престъпна група. Няма как данните да са коректни, защото законодателните промени сочат, че престъпленията, които сега са предвидени като извършване от ОПГ, тогава не са били подсъдни по този начин", обясни той,

Според него от 6000 производства едва 3% са по същество - другите или са частни дела или споразумения. "Със създаването на спецправосъдието се създава възможност за паралелно правосъдие и избор на прокурора дали конкреното дело да е подсъдно на спецсъда или на обикновения съд. Това е нередно, затова закриването на спецправосъдието е нужно", посочи Стоев.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.