Стигна се и до напрежение в коалицията

Въпросът как и с какво България ще помогне на Украйна отново не влезе в дневния ред на народните представители. Това накара депутатите от „Демократична България” да поискат спешно свикване на Коалиционен съвет още във вторник. Темата се засилва и от факта, че председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер от снощи е в България. Вече е разговарял с президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. А външният министър на Украйна Дмитро Кулеба отново дойде в българския парламент. Стигна се и до скандал в коалицията.

„Ние отказваме да бъдем част от политика, която смалява България и прави страната ни малодушна. Няма да приемем повече замитане на темата под килима”, каза Христо Иванов от ДБ.

Заради това от партията поискаха коалицията да се събере спешно.

„Ще настояваме да свикаме Коалиционен съвет още във вторник и ще поставим тази тема”, заяви Иванов.

Ще има ли среща - не стана ясно, а от „Възраждане” дадоха идея.

„От „Възраждане” ще подкрепим идеята, ако военната помощ бъде занесена в Украйна от ПГ на ДБ и народните им представители се включат във войната като доброволци”, коментира Костадин Костадинов.

Докато депутатите спориха да се гласува ли финално предложението България да окаже - техническа помощ за защитни цели, в коалицията се появи нов трус. От „Има такъв народ” поискаха оставката на Христо Иванов като председател на временната комисия за конституционни промени.

 „Не мисля, че човек, който е наричал началник Бойко Боросов, бил е министър, и не е направил конституционни промени, е подходящ за председател”, твърди Иво Атанасов от ИТН.

Обвиненията на опозицията прехвърлиха пределите на парламента. От централата на партията си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов атакува управляващите, че не могат да се разберат за военната помощ.

„Вие нямате лидери. Той се гъне зад червени линии над килима, под килима.Какво не разбраха? Защо стоите, защо се унижавате? Нямате ли принципи. Нали нашите партии са евроатлантически. Нинова е по мъж. Тя е казала няма да се подпиша за оръжие за Украйна, ако ще да ме сменят”, каза Борисов.

От своя страна на атаките премиерът Кирил Петков отговори с пост в социалните мрежи. И призова партньорите си да спрат да поставят ултиматуми и да говорят за червени линии, а за оръжията за Украйна – от „Продължаваме промяната“ щели да водят преговори и с БСП, и с „Демократична България", докато не се разберат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.