Коментар на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Нов вид хепатит е регистриран вече в няколко държави в Европа. Последният случай е от Румъния, като засегнати са най-вече деца до 5-годишна възраст. Заради все повечето потвърдени случаи българските здравни власти започват изследване на съмнителни проби.

„Информацията все още е много противоречива. Първият съобщен случай е от 5 април и до момента засегнатите във Великобритания и Шотландия са над 100. Появиха се и първи случаи в Нидерландия, Испания, Дания и Румъния”, заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на „Здравей, България”.

Има ли в България случаи на новия вид хепатит, засягащ най-често малките деца

„Общото между случаите е, че става въпрос за хепатит. Има тежко засягане на черния дроб при малки деца под 10 години, а аз бих казал, че повечето случаи са при под 5-годишни. Те са с типичната клинична картина на един хепатит, но с отрицателни проби за всички пет познати досега хепатитни вируса”, каза още той.

„До момента е ясно само това. Има много теории, които търсят обяснение. Едното е да не би децата след прекаран COVID-19 да имат много занижен имунитет, но не всички са прекарали коронавирус”, посочи Кунчев.

Хепатит с неизвестен произход засяга деца в Европа, регистриран е и в Румъния

По думите му при вирусните хепатити, които се предизвикват от познатите вируси, етиологично лечение почти няма, с изключение на един-два от тях.

„Ако е аденовирус, етиологично лечение също няма. Няма с какво да атакуваме самия вирус, но има достатъчно много възможности да се подпомогне организмът в борбата му с причинителя и този хепатит да се облекчи, ако се хване навреме. Имайте предвид, че не всички болни деца са хоспитализирани. Рано е да се всява паника”, коментира държавният главен здравен инспектор.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.