"Газпром" спря доставките на газ за българския "Булгаргаз" и полския PGNiG от 27 април

Полските компании ще използват правните си възможности, за да търсят компенсации за прекъсването на доставките на руски газ, заяви полският президент Анджей Дуда на среща с чешкия си колега Милош Земан в Прага.

"Разбира се, полските фирми, сключили договори с Русия за доставка на газ, които в момента де факто се нарушават от Русия, а условията им, както виждаме, са напълно нарушени, ще предприемат съответните правни стъпки", обясни полският лидер.

Според президента Дуда полските компании ще бъдат компенсирани заради нарушаването на договорните условия от руската страна.

ЕП призовава всички страни от ЕС да наложат ембарго върху руската енергия

"Газпром" спря доставките на газ за българския "Булгаргаз" и полския PGNiG от 27 април поради неплащане в рубли. Известно е, че Полша купува от Русия около 9 милиарда кубически метра газ годишно, което е малко по-малко от половината от общото ѝ потребление.

Блумбърг съобщи, позовавайки се на свои източници, че около десет европейски купувачи на руски газ вече са открили сметки в „Газпромбанк“, а четирима от тях са платили за горивото в рубли.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС