Няма вариант, при който синьото гориво за нас ще стане по-евтино, заяви бившият финансов министър

„На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас. И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, в Италия, Унгария, Словакия и Румъния - става въпрос за една разлика с 20-30-40% по-скъп газ. България това ще получи през следващите месеци”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос колко ще ни струва текущата газова криза.

По думите му никой не е бил подготвен за войната в Украйна. „Трябва да отчетем това. Правителството догонва. Но можеха да се направят някои неща веднага от този кабинет – преди месец-два, а не да се изчаква до този момент с тази колеблива позиция за Украйна. Дали сме на страната на Украйна, дали стоим отстрани и гледаме? Видяхте, че България беше една от двете държави, на които им врътнаха кранчето на газа. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ. В Катар, в Египет – около нас има производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”, подчерта Дянков.

„Газът поскъпва навсякъде. И не само руският газ. В рамките на 2-3 години – до 2026-а, цената му ще се увеличи два пъти. Няма вариант, при който нашият газ ще стане по-евтин. Просто България е една от тези държави, при които увеличениетп ще дойде сега и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не се колебаеше толкова”, подчерта ексфинансовият министър.

Според него трябва веднага да се подпомогнат бизнесите, които ще са най-засегнати от скъпото синьо гориво. „Това е работа на икономическото министерство, което говори с общи приказки, но досега не е направило нищо”, посочи Дянков.

„Ние вече сме въвлечени във война. На нас ни спряха газа. Правителството и парламентът трябва да са много по-решителни и да застанат на страната на Украйна. Няма място за колебливост, иначе само губим“, категоричен беше бившият вицепремиер.  

На въпрос трябва ли да се изпрати военна помощ за Украйна, той заяви: ”Всичко, което можем да направим за Украйна, трябва да го направим в този момент. Всичко, за което ни помоли Украйна, включително оръжие. Всичко в рамките на нашите възможности”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.