Очаква се парламентът да реши може ли България да помага на Киев с оръжие

Управляващата коалиция е пред най-сериозното си изпитание досега. Лидерите на четирите формации обсъдиха в Министерския съвет позицията на България по износа на оръжия за Украйна. Какво са решили управляващите и има ли разбирателство по въпроса не стана ясно. Изявления след края на срещата нямаше. 

Бориславова пред NOVA: Не вярвам да има разпад на коалицията

От БСП обявиха миналата седмица, че ако се стигне до такова решение на правителствено ниво, социалистите напускат коалицията. Очаква се в сряда парламентът да реши, може ли България да помага на Киев с оръжие.

 

Още преди да седне на масата с коалиционните си партньори, премиерът ги призова - да запазят стабилността на управлението. „Всички задачи са тежки, но това, което аз вече съм сигурен, че вместо да се фокусираме колко са тежки и колко са страшни и колко всичко е опасно, ние трябва да вървим напред, да си следим приоритетите и да си стигаме резултатите, които обещаваме”, уточни премиерът Кирил Петков.

За да решат остава ли ултиматумът, че при изпращане на военна помощ, БСП си тръгва от коалицията социалистите се събраха на „Позитано” 20 преди коалиционния съвет. 

„Според мен трябва да държим своята позиция непроменена”, смята Александър Симов от БСП.


Пред столетницата стои задачата и дали ще се съгласи на решение, което предвижда само ремонт на военна техника на Украйна.

„Не знам дали има някаква разлика. Дали ще изнасяш танкове, или ще ремонтираш танкове и ще ги изнасяш - каква е разликата”, попита Румен Гечев.  

Балабанов: Лошо е да използваме кризата с войната за политически цели и кампания

С призив към партньорите си от „Има такъв народ” дойдоха на “Дондуков” 1.

„Лошо е да използваме тази криза с войната в Украйна за политически цели и кампания. Всеки си носи глава на раменете и може да реши, каквото прецени”, каза Станислав Балабанов.

„Колко пъти да повтаряме, че сме против износ на оръжие. Друго не сме обсъждали”, добави Христо Проданов.

„Мисля, че можем да направим компромис ако в решението на Народното събрание бъдат упоменати конкретно дейностите, например „износ на защитни средства” като каски, бронежилетки, ремонт на техника”, заяви Георги Гьоков.

Правителството не може да управлява чрез шантаж, обявиха от „Демократична България” и призоваха: „Трябва да престанем да разговаряме така - някой бил уплашен, някой щял да си тръгне”, коментира депутатът от ДБ Антоанета Цонева.

От „Демократична България” са убедени, че коалиционният съвет ще завърши със съгласие. Пленарната зала ще приеме изпращането на военна помощ и правителството пак ще оцелее.

„Широки мнозинства в парламента са абсолютно допустими. Не смятам, че България ще има правителство на малцинството. Но се надявам България да има мнозинство на достойнството след утрешния ден”, каза още Цонева.

Цонева: Когато президентът атакува правителството, отслабва позициите на България

Сега управляващите трябва финално да се разберат дали парламентът да гласува зелена светлина за оказване на военно-техническа помощ.

„Ние можем да предоставяме всякаква помощ - ремонт на оборудване, може да е боеприпаси, но не може да включва български военни части, които да участват на терен. А правителството решава кои са най-правилните мерки”, посочи Андрей Гюров от ПП.

От „Продължаваме Промяната” също вярват, че след утре няма загубят БСП като свои партньори. Последната дума за военната помощ е на депутатите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.