Днес отново се стигна до скандал в парламента

Само ден, след като кабинетът успя да вземе единодушно решение за военно-техническата помощ за Украйна и избегна кризата, облаците над коалицията пак се сгъстиха. От „Има такъв народ” поставиха на масата нови теми, по които имат несъгласия с партньорите си. Партията поиска да има повече представители в правната и в бюджетна комисия, за сметка на „Демократична България“.

„Дори и по-късно да сме осъзнали грешките, е редно те да бъдат поправени. „Има такъв народ“ е ощетен в големите комисии”, заяви Ива Митева.

„Ако ние сме получили повече, аз лично ще напусна комисията, без да правя никаква драма”, коментира Христо Иванов от„Демократична България“.

В спора се намесиха и другите двама партньори. Като напомниха, че още преди месеци партиите са си стиснали ръцете за комисиите.

„Направихме разпределение, което беше прието от всички”, обясни Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

„Това са хора, народни представители, не са картофи да ги делиш. Как да разделим Крум Зарков на две? Половината да ходи на правна комисия, половината да ходи в бюджетна комисия”, каза Георги Свиленски от БСП.

В опит да намерят баланса депутатите си дадоха няколко почивки. Опозицията пък се ядоса.

„За това време можеше поне едно писмо г-н Зеленски да ви изпрати разпределението на комисиите, за да ви сложи край на жалкото съществуване”, коментира Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

Накрая се намери соломоново решение – по-голям брой членовете в правна и бюджетна комисия, за да има място за повече хора от „Има такъв народ“.

Депутатите на Слави Трифонов обаче поставиха и друга тема на масата - планът за приемането на еврото в България бил внесен в Министерския съвет, без да го покажат на депутатите.

„Не знам дали осъзнавате какво се опитва да направи финансовият министър. Той се опитва да го решава еднолично. Асен Василев се опитва да се държи като самодържец на финансовата система”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Националния план за въвеждане на европейската валута беше включен в дневния ред на днешния Министерски съвет. До обсъждането й обаче не се стигна, а от "Има такъв народ" поискаха темата първо да бъде разгледана в парламента.

От „Демократична България" обявиха пред NOVA, че вдигат червения флаг към партньорите си, защото не са доволни от начина, по който се взимат решенията. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.