„Българското правителство работи, за да имаме ясни доставки на газ", каза той

„Енергийните помощи за бизнеса ще продължат през май”. Това обяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в МС след среща с работодателските организации и синдикатите. 

„Направихме доста обстойна среща с българския бизнес, с българските профсъюзи. Обсъдихме ситуацията у нас и в региона и най-вече енергийните доставки, които очакваме за България. Българското правителство работи силно, за да имаме ясни доставки на газ на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през „Газпром”. Оценяваме рисковете, които войната може да донесе не само на България, а на цяла Европа.  Компенсациите ще бъдат финализирани другата седмица с министъра на енергетиката. За газа се надяваме в следващите няколко дни да дадем ясна перспектива за ценовите нива. Надяваме се да няма повишение. В момента газоподаването не е спряло", обясни министър-председателят.

„Бяхме тук, за да настояваме да направим необходимото по отношение на енергийните цени, да намалим темповете на растеж на цените, да запазим работните места. Предложихме го на Петков, Нинова и Василев. Настояваме компенсациите за електрическата енергия да продължат, докато това е необходимо. Днес не получихме твърд отговор на поставените от нас въпроси. Очакваме следващата седмица в разговори с енергийния министър да видим докъде можем да стигнем", заяви Добри Митрев, председател на УС на Българска стопанска камара.

По време на брифинга вицепремиерът Корнелия Нинова уточни за какво още настояват. Министърът на икономиката заяви, че е поискано изключение ембаргото за внос на петрол да не се отнася за България.

„Първо, ембаргото за внос на петрол да не се отнася за България. Постигнахме съгласие, че компенсациите за бизнеса ще продължат и през май, те бяха до април. С колко предстои да се уточни. Второ – да се запази цената на газа, такава каквато е сега и държавата да компенсира. Трето– поискахме дерогация за увеличаване на прага на регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лв. Поискахме и вариант за премахване на акциза за горива”, каза тя. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.