Кирил Петков се срещна с Камала Харис

След спрените доставки на газ от Русия – правителството задейства план „Б“. Страната ни да получава количества втечнен природен газ от Съединените американски щати се договориха премиерът Кирил Петков и вицепрезидентът на Америка Камала Харис. Зад Океана двамата са си стигнали ръцете доставките да започнат още от юни и да бъдат на по-ниски цени, от тези, на които сме купували руския газ, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. 

„Напълно е възможно цената да е по-ниска, спрямо тази на „Газпром”, защото тя е доста висока”, заяви Пламен Данаилов, зам.-министър на енергетиката.

Колко точно ще ни струва американският газ обаче все още не е ясно.

 „Цената зависи от много условности, като това как ще се извършва доставката. Не разполагам с конкретиката”, каза още Данаилов.  

„Най-вероятно той ще преминава през терминала в Гърция”, поясни Ивайло Мирчев, „Демократична България“.

Освен транспорта, ключов фактор за цената на втечненото гориво са и загубите, които се получават при обратното му превръщане в газ. Според изчисленията те са около 25%.  От опозицията не приеха добре новината и поискаха да знаят колко по-евтин ще е газът от Америка и колко сигурни ще са доставките му.

„За един танкер ли става въпрос, или става въпрос за 20? На нас ни трябват 20 танкера на година, за да задоволим нуждите на България. Ако тази ниска цена е за един танкер, то ние не сме направили кой знае какво?”, коментира Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Атака за визитата на премиера в САЩ дойде и от „Възраждане", но под друг повод.

„Тази визита по покана ли е или е по привикване?”, заяви Костадин Костадинов.

В САЩ Петков договори газ, по-евтин от този на "Газпром"

Договорените доставки на втечнен газ отвъд Океана получиха подкрепата на президента Румен Радев.

„Важно е правителството да търси най-изгодните условия за България. Тук става въпрос не само за цена, но и за устойчивост на доставките”, заяви Румен Радев, президент на България.

От „Дондуков“ 2 обаче дойде и критика. Заради все още неясната цена на природния газ за месец май. 

„Призовавам КЕВР и „Булгаргаз“ най-сетне да обявят цените, защото бизнесът работи в неизвестност”, допълни държавният глава.

Спрените доставки на газ от Русия вдигнаха напрежението и в пленарната зала. От ГЕРБ-СДС поискаха временна комисия в парламента да провери защо кранчето спря и какви са алтернативните доставчици. След размяна на обвинения и спорове депутатите се разбраха и създадоха комисията.

От Белия дом също публикуваха съобщение относно проведените разговори с Кирил Петков. Там обаче също не се уточнява на каква цена страната ни ще купува природният газ от Америка. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.