„Точната цена ще е ясна, след като газът влезе в България”, каза още той

В отговор на газовата криза у нас правителството потърси помощ отвъд Океана. Премиерът Кирил Петков и българската делегация договориха количества втечнен газ от САЩ като първите два кораба ще пристигнат у нас още през юни. В студиото на „Здравей, България” темата коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев. 

Петков: Договорихме 2 кораба с втечнен газ от САЩ за юни

Според него по два танкера втечнен газ на месец от САЩ са необходими, за да покрият изцяло нуждите на страната ни. Той обясни, че към този момент няма как да се гарантира, че  договорената цена ще е по-ниска от тази на тръбния газ.   

„Факт е, че България за първи път ще навлезе на пазара на втечнен газ като директен получател. Все още има неяснота относно доста елементи от формирането на крайната цена. Когато природният газ влезе в България, тогава ще е ясно и каква ще бъде тя”, каза Стойнев.

„Когато става въпрос за кораб, има много неизвестности. Може да има забавяне и съответно доставките да се оскъпят. Друго е, когато получаваш природен газ през тръба”, заяви още той.

„Все още нямаме дългосрочен договор, но е хубаво, че Петков ясно заяви, че той ще бъде подписан с „Булгаргаз”, т.е. няма да има посредници. Това, разбира се, означава по-ниска цена”, посочи депутатът.

По думите му не бива да се очаква, че втечненият газ се складира някъде и очаква купувачи. „Много държави от години са резервирали конкретни количества. Аз самият през 2013 г. съм бил и в Алжир, и в Катар. В Алжир директно заявиха, че нямат налични свободни капацитети за друга държава, защото те захранват Франция, Португалия и Испания. В Катар искат доста сериозни дългосрочни договори. В момента Германия не успява да се споразумее с Катар”, коментира Драгомир Стойнев.

Рамадан Аталай: Няма как втечненият газ от Америка да е по-евтин от тръбния

Депутатът заяви още, че не приема твърденията на опозицията, че се действа извън рамките на ЕС. „Ние сме поставени в ситуация, която е следната: има държави като нас, които отказаха да плаща в рубли и бяха наказани. Очакванията бяха, че ще има и други наказани държави, но това не се случва. Тогава всички държави в ЕС равнопоставени ли сме?”, запита той.

Относно антикризисните мерки Стойнев съобщи, че те все още са в процес на уточняване. „Ние от БСП искаме да се намали ДДС на основните храни. Това искане се подкрепя от ИТН. Искаме да има и необлагаем минимум. Това ще подпомогне всички работещи хора. Колегите от коалицията са против това по идеологически причини, защото го възприемат като първа стъпка към отмяната на плоския данък”, добави депутатът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.