Разговор със специалиста по очни болести д-р Гергана Светославова

"През пролетно-летния сезон наистина е пикът на заболяването конюнктивит. Общото между различните конюнктивити е, че се характеризират със зачервяване на очите. Малкото дете започва да си търка очите, защото още не може да каже какво го дразни. По-големите съобщават за чувство за чуждо тяло в очите", това каза в "Пулс" по NOVA NEWS специалистът по очни болести д-р Гергана Светославова.

Медикът допълни, че алергичният конюнктивит е най-честият, съпроводен е със сърбеж в двете очи. След това започват отделяне на секрети, залепване на клепачите. Но първите и най-общи симптоми са подуване, зачервяване и сърбеж.

Д-р Светославова каза още, че алергичният конюнктивит може да е с остра реакция и да бъде облекчен с няколко дни лечение или да е обострен хроничен конюнктивит, който го има през цялата година, при него лечението е по-продължително.

Лекарят съобщи данни от Световната асоциация по детска офталмология, от което става ясно, че 1/3 от децата в даден момент проявяват симптоми на алергичен конюнктивит

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.