Изтеглен беше изпитен вариант номер 13

Днес се проведе първата задължителна матура по български език и литература. Тя започна в 08:30 ч., като на нея се явиха над 46 000 зрелостници. За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Зрелостниците имаха право да избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Темата на съчинението за изпита бе „Споменът - скръб и утеха" по стихотворението „Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов, а на есето - „Тежестта на думите”. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

Малко след 06.00 ч. в сряда сутринта беше изтеглен изпитен вариант номер 13. 

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече са само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения. И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор. 

46 661 младежи подадоха заявления за явяване на днешния изпит. До него бяха допуснати 44 206 зрелостници. Останалите не са завършили успешно 12 клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97% от допуснатите.

 

 

Един карантиниран зрелостник се е включил в изпита в Габрово при спазване на всички санитарно-хигиенни препоръки на Министерството на здравеопазването.

Досега в Министерството на образованието и науката са постъпили пет сигнала за нарушения. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

Днес се проведе матура в 736 училища. Навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни.

„Всяка година учениците идват доста по-рано за изпита. Всички наши възпитаници бяха предупредени да са подготвени и да тръгнат навреме заради протестите. 180 зрелостници ще положат изпит днес в нашето училище. Трябва да носят лична карта, служебната бележка и черен химикал. Нямаме ученици под карантина”, сподели в ефира на „Здравей, България” директорът на 32 СОУ Нели Костова.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.