Загражденията са стрували 34 000 лева

Втори ден на скандали в парламента заради монтираните решетки.  Главният секретар на Народното събрание е разрешил и координирал поставянето на загражденията. Те са стрували 34 хиляди лева, а сега трябва да бъдат премахнати.

“От какво ви е страх? Нали се разхождахте с табели - нас не ни е страх. Да не би пък “Промяната” да имате някакъв фетиш към решетките”, попита Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Цвета Караянчева, която инсталира такива решетки на сградата на НС по време на гражданските протести го направи със своя подпис.  За разлика от настоящия председател, който   не е подписвал разрешение за такива решетки. Но тези решетки нямат място на сградата на НС”, заяви Венеция Ангова от ПП.

Проверка на председателя Никола Минчев показала, че фирма, която е монтирала железните врати в бившия Партиен дом, е сложила и тези. Това е станало след искането на НСО и позволението на администрацията на парламента.

„Офертата е приета и утвърдена от главния секретар…. До мен достига докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи в бюджета на НС. 34 хиляди е разходът по вътрешното компенсиране”, подчерта председателят на НС Никола Минчев.

Главен секретар на парламента е Габриела Килфанова. Назначена е по времето на предишния парламент, от тогавашния председател Ива Митева. Която постави под въпрос дали Минчев наистина не е знаел за решетките

„И се надявам силно - това да е било докладвано на председателя на парламента. Но да се крие председателят на парламента зад администрацията - най-малко не е редно”, заяви Ива Митева от ИТН.  

„Не ми се струва стандартно да бъде направена такава голяма промяна без председателя да бъде уведомен. Не искам да бягам от отговорност  - все пак никой не ме е уведомил за това.  Във всяка голяма администрация неизбежно се работи с доверие”, посочи Минчев.

От думите му  стана ясно, че не изключва вариант да уволни главния секретар на парламента. „Дори и да стигна до такова решение -  няма да го анонсирам през медиите”.

Но беше категоричен за друго. „Както актът, така и предписанието за премахване - ще се съобразим с тях, без да ги обжалваме”.

Все още не е ясен размерът на санкцията, която парламента ще трябва да плати.  Нови железни прегради няма да има, а настоящите ще бъдат махнати.

Всъщност, край на пленарната седмица сложи друг скандал  От „Продължаваме промяната” обвиниха опозицията в лъжи и всяване на страх по различни теми - заради техни изказвания от енергетиката до казуса с пощите.

„ Дами и господа от ГЕРБ - специалната ви политическа операция няма да успее”, заяви Венеция Ангова.

„Желанието за премахване на опозицията което демонстрират управляващи си е втората поредна крачка към авторитаризма”, посочи  Станислав Анастасов, ДПС.

„Знаем, че сте уплашени. Още малко ви остава. Радваме ви се - довиждане и приятен и щастлив уикенд”, пожела Тома Биков, ГЕРБ-СДС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.