Чуха се обвинения за собствена политика за Северна Македония

Ново напрежение в коалицията, но и по оста управляващи - опозиция. Причина за новия приятелски огън стана обвинение, че „Продължаваме Промяната” водят собствена политика за Северна Македония и се опитват да заобиколят споразумението с другите три партии. Опозицията пък атакува заради плана в близко бъдеще да плащаме с евро.

Тошко Йорданов: Задават се трудни години

На Коалиционния съвет партиите във властта се разбраха темата за Северна Македония да мине през Народното събрание, а правителството излезе със заявката да защити националния интерес.

Броени часове след съвета, на който Скопие беше акцент при разговорите, Тошко Йорданов от „Има такъв народ” разкритикува ПП. Според него доверието в коалицията е нарушено и се водят паралелни разговори и политики.

След три часа на една маса партньорите в коалицията отчетоха - опитали се да изгладят противоречията помежду си.

„Трябва да подобрим комуникацията помежду си. Мисля че това беше един от най-приятните и ползотворни коалиционни съвети, които сме имали”, отчете началникът на кабинета Лена Бориславова.

Спор в коалицията заради евентуален законопроект за националната сигурност

Позициите за Северна Македония останали твърди.

„Всяка една от политическите партии препотвърди позициите си по отношение на РСМ. Обединихме се, като че ли около това, че е една пистата, по която България трябва да върви”, коментира Станислав Балабанов от ИТН.

„Тази тема задължително ще мине през Народното събрание и обсъждане. Дотогава ще оставим дипломатите във Външното министерство да продължат своята работа. Това няма да е правителството и кабинетът, които ще предадат българския национален интерес”, каза още Бориславова.  

Часове след Коалиционния съвет и думите за конструктивен тон между партньорите, от „Има такъв народ” отново запалиха искрите.

„С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни. Там доверието е нарушено по ред причини. От ПП си позволиха да правят неща и да водят разговори, които не трябваше. Така че - не, не сме спокойни”, категоричен е Тошко Йорданов.

НАПРЕЖЕНИЕ В КОАЛИЦИЯТА: Кръстосан огън след искането за КСНС за Северна Македония (ОБЗОР)

Разговорите били водени с европейски дипломати в последните месеци, твърди Йорданов. „Търсеше се опит да се заобиколи коалиционното споразумение и да бъде започнат процесът за присъединяване на Северна Македония”, смята той.

Упрек последва и заради гласувания в Министерския съвет план за приемане на еврото. Отново без да мине през парламента.

„Финансовият министър Асен Василев се пробва да направи този номер преди две седмици. Да вкара за обсъждане в Министерския съвет Плана за приемане на еврото и имаше реакция от наша страна. Те го изтеглиха”, припомни Йорданов.

Той обясни, че от партията мандатоносител не се придържат към написаното в коалиционното споразумение. „От „Продължаваме Промяната” късат един по един конците на коалиционното споразумение. То ще се види, когато се скъса цялото въже”, заяви депутатът от ИТН.

„Допускам, че Тошко Йорданов е имал предвид нещо друго. Визирал е нещо конкретно в коалиционното споразумение, а не динамиката вътре в коалицията. Дано да е така. Последната ми информация е, че коалицията е доста стабилна”, коментира Михал Камбарев от ПП.

Кабинетът внася актуализацията на бюджета до 10 юни (ОБЗОР)

Критики към властта на тема евро дойдоха и от бившите управляващи. „Ние, като слушахме управляващите - не разбрахме кой е гласувал „за” и кой „против”. Вече за национален план при такава инфлация от 20%, при тези публични финанси, при такъв финансов министър, еврозона мога да се обзаложа с всеки един от вас, че няма да има”, категоричен е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Опозицията в лицето на партия „Възраждане” обяви, че започва политически совалки за свикване на референдум по темата. Ще търсят подкрепа от другите партии в Народното събрание, защото не им достигат 35 депутати. Костадин Костадинов написа, че правителството на Петков е извършило национално предателство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.