Във Варна на гарата се явиха само 5 души, а в Бургас - 57

57 украински бежанци, предимно майки с малки деца, отпътуваха с влак от Бургас. Те се качиха на композицията за София, към която бяха прикачени два допълнителни вагона, строго охранявани от полицията. Украинците са от хотели в „Слънчев бряг”. След пристигането си в София те ще се отправят с влак към Дупница и оттам към държавни бази в Паничище.

На брифинг на Областния кризисен щаб в Бургас Мариана Тошева – председател на Държавната агенция за бежанците, изнесе подробни данни за преместването.

„От планираните 250 души, които да тръгнат от Варна, днес се качиха петима. От планираните 300 от Бургас, на влака се качиха 57 души. Хората, които не тръгнаха днес, до вчера твърдяха, че ще пътуват сами. Имаше групи, които бяха отразени, че остават на собствени разноски в хотелите или се местят на собствени разноски в друг хотел. Имаше и украински граждани, които заявиха, че на 1 юни напускат България”, каза Тошева.

Има и бежанци, които в последния момент, пред хотелите, са се отказали от настаняване.

„Всички бази, към които се насочват групи за настаняване, отговарят на директивата за прием на ЕК и на условията на ООН. Това е подслон, независимо какъв - храна, вода и хигиенни условия”, допълни Тошева.

Данните от Гранична полиция сочат, че през последното денонощие страната са напуснали над 5200 човека.

„Няма как да се знае дали те са били в хотел по програмата, или са били на собствени разноски”, каза още председателят на Държавната агенция за бежанците. И  допълни, че се планират ресурси, които остават неизползвани, защото украинците не желаят да се възползват от тях.

„Апелирам украинците, които не желаят да бъдат настанени в държавни бази, да информират хотелиерите, екипите на терен. Държим връзка и с хотелиерите, за да знаем колко хора да очакваме”, каза Тошева. Според нея най-критичните дни с големи групи хора ще бъдат 31 май и 1 юни. 

Извозването на бежанците: Само петима от 250 пожелаха да тръгнат от Варна

Три екипа на ДАБ, състоящи се от общо 27 души, както и над 100 командировани служители на ангажираните с процеса министерства са на терен. „Те са по хотелите, подготвят групите и обясняват на хората къде ще бъдат настанени”, обясни Тошева.

"Над 10 автобуса бяха осигурени за днес. БДЖ осигури 8 допълнителни вагона. Има извънредни дежурства във ведомствата. Ще има служители 24/7. Подсилени са местните структури на БДЖ и МВР във Варна и Бургас. Осигуряват се транспортни коридори, има и храна и вода за бежанците по пътя", разкри Мариана Тошева. 

От своя страна областният управител на Бургас Стойко Танков каза, че има два буферни центъра - на морската гара и в кв. "Сарафово". "Там бежанците може да пребивават краткотрайно. Ще има и медицинско обслужване, охрана и пакети от БЧК. Имаме готовност и за екстремални ситуации", обясни той.

Според старши комисар Калоянов полицейските управления в Несебър, Бургас, Приморско и Царево са най-ангажирани. От БДЖ посочиха, че имат готовност до 250 човека да се превозят в редовните състави на влаковете, а ако групата е по-голяма, ще има извънредни влакове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.