Тази седмица Върховният съд потвърди, че черният списък на санкционираните българи е нищожен

Тази седмица Върховният съд потвърди, че черният списък на българи, санкционирани по „Магнитски”, е нищожен. Няколко дни преди решението на съда в медиите изтече чернова на български вариант на американския закон и това доведе до огромен политически скандал. Какво стои зад този документ? Истински ли е? И най-важното - има ли как тук да бъдат наказани хора, които според американците, са корумпирани. 

Според Татяна Дончева още отпреди да настъпи деня на обявяването на списъка, се е знаело, че американците ще извадят няколко имена. "Даже част от тях бяха прогнозирани. Ако е имало някакво съмнение, то е било кой ще се откупи, за да не го обявят", смята тя. 

От своя страна бившият правосъден министър Иван Демерджиев сподели, че когато е чул имената от списъка, е помислил, че са уцелили част то имената, които наистина създават сериозни проблеми и повдигат въпросителни в България. "Част от лицата бяха доста преплетени икономически с държавата чрез различни свързани дружества. Поднася се твърдението, че няма повод да има последствия за тези лица. Българската държава не иска да ги разследва. Целта на изготвения от нас списък е да светне лампа за българските институции и държавни предприятия, че тези лица крият опасност", подчерта той. И допълни, че списъкът "Магнитски" вероятно ще бъде разширен.

ВАС обяви българския списък "Магнитски" за нищожен и незаконосъобразен

Дерменджиев призна, че не е работено прецизно по БГ вариант на "Магнитски", а по нормативен акт, който да защити държавата от териториалното действие на закона. "Предложихме междуведомствен съвет, в който да се събират доказателства за дейността на определени лица на лица от списъка, ако се съберат доказателства, те да бъдат включени в "черен" списък", обясни той. 

Според Дончева това, което сега се появява, няма нищо общо с това преди една година когато се решаваха последиците на приложения в Америка закон. "Асен Василев внушава и изисква да бъде написано е той да прави списъка или колективен орган под негово ръководство. Този списък не е производен на американския списък, а първичен", коментира тя. И заяви, че законът "Магнитски" е еманация на това, че няма върховенство на правото.

Бившият правосъден министър отбеляза, че законопроектът дава голяма власт на финансовия министър, а когато един човек бъде натоварен с прекалено много правомощия, става опасно. Оосбено ако е свързано с директно въздействия в чужда правна сфера. Не мога да изключа, че законът може да е прекопиран", каза Дерменджиев. 

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.