Един от сегментите на основното огледало на космическата обсерватория е претърпял удара от микрометеорит

Огледалото на космическия телескоп "Джеймс Уеб" е било ударено от микрометеорит миналия месец, но се очаква да продължи да функционира нормално, съобщиха от НАСА, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП. 

Най-големият за 2022 г. астероид приближава към Земята (СНИМКА)

"След първоначалните оценки екипът установи, че телескопът все още функционира на ниво, което надхвърля всички изисквания на мисията, въпреки незначително откриваемия ефект в данните", заявиха от американската космическа агенция.

"Работата на Уеб в началото на експлоатационния период все още е доста над очакванията и обсерваторията е напълно способна да извърши научните изследвания, за които е проектирана", добави тя.

Новият телескоп на Роженската обсерватория премина успешно първите тестове (СНИМКИ)

Един от сегментите на основното огледало на космическата обсерватория е претърпял удара от микрометеорит, който обикновено е по-малък от песъчинка, между 23 и 25 май.

Телескопът, който се очаква да струва на НАСА близо 10 млрд. долара, е сред най-скъпите научни платформи, създавани някога, сравним с предшественика си "Хъбъл" и "Големия адронен колайдер" в ЦЕРН.

НАСА регистрира рекордно силен трус на Марс

Мисията на Уеб включва изучаване на далечни планети, известни като екзопланети, за да се определи техният произход, еволюция и обитаемост, и се очаква той да създаде "впечатляващи цветни изображения" на космоса в средата на юли.

Телескопът прекара последните няколко месеца в настройване на инструментите си в подготовка за голямо разкритие.

За първи път снимаха черната дупка в центъра на нашата галактика

От НАСА заявиха, че микрометеоритните удари са "неизбежен аспект от работата на всеки космически апарат" и "са били предвидени при изграждането и тестването на огледалото".

От НАСА съобщиха, че за да предпазят „Уеб“, летателните екипи могат да отклонят оптиката от известни метеоритни дъждове. Агенцията заяви, че микрометеоритният удар през май не е резултат от метеоритен дъжд, а е "неизбежно случайно събитие". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.