Как да различим точно този вид

Дойде времето, когато тигровите комари започват да хапят. Как да различим точно този вид, от многообразието кръвосмучещи насекоми. Кои са областите в страна, в които няма да срещнете нито един тигров комар.

Според гл. ас. Огнян Миков от НЦЗПБ у нас има около 48 вида комари. "Преди 20-30 години у нас се появи тигровият комар. Открихме го в Созопол в края на 2011 г., 2 години по-късно имахме и в Петрич. През 2014 г. се появи в Пловдив, Стара Загора, Оряхово. Бургас. В момента го няма само в областите Перник, Кюстендил и Смолян. Миналата година се появи и в област и град София - в "Орландовци", "Зона Б5" и "Бъкстон", посочи той.

По думите му характерната му окраска го прави разпознаваем. "Бялата ивица по гърба го различава. Той е по-дребен, черен. Хапе от средата на юни нататък целодневно, по краката, може да се намери до края на октомври. Лети ниско, ходи по сенчести места, по паркове, асми. Активен е около 4-5 след обяд", обясни Миков.

За него комарът може да предаде тропическа треска, но това се случва само, ако е заразен с нея.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.