Кольо Колев прогнозира избори в рамките на година

Ще има още отцепници от ИТН, прогнозира социологът Кольо Колев в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS. За депутатите от тази партия той допълни: „Тези хора не могат да не си дават сметка, че при падането на правителството това фактически е тяхната лебедова песен.” Според Колев те ще гласуват не само по съвест, а и за себе си.

Според него на депутатите от ИТН не им е лесно. „Ако депутатите от ИТН следват Слави, ще бъдат предатели на собствените им избиратели. От друга страна - ако искат да погледнат в очите своите избиратели, ще бъдат обявени за предатели от тошковците. Вече въпросът е какво ще изберат. Вече всеки ще решава за себе си,” каза Колев.

Другият коментатор в предаването, доц. Иво Инджов, който също споделя тезата, че на народните представители от ИТН не е лесно да направят избор дали да се отцепят или не, обясни: „Това не е като да напуснеш някоя партия с демократични порядки. Много страховити неща се чуват за тази партия. Ако има предсрочни избори, те най-вероятно след това няма да са депутати” – посочи той и подчерта, че този избор е калкулиране на собствения и на обществения интерес.

Кирил Симеонов се отцепи от ИТН (ВИДЕО)

В обобщение според Инджов е напълно възможно преди вота управляващите да си осигурят подкрепата на 121 депутата, тоест да привлекат още отцепници. „Но дори да си я осигурят, това правителство трудно ще функционира повече от няколко месеца в такъв режим. Ще има други катаклизми," каза политологът и посочи като възможен такъв Северна Македония, за която прогнозира, че натискът ще стане още по-силен.

„Възраждане” са най-заинтересовани от предсрочни избори, а в рамките на този парламент е възможно коалиране между ГЕРБ, ДПС и ИТН," смята още Инджов.

Прогнозата на колегата му Колев е за предсрочни избори в рамките на една година. По думите му крайният тон на конфронтация в парламента е безумна. „Да, има неща, за които трябва да се биеш като лъв. Има неща, за които не е трудно да се създаде консенсус”, посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.