Темата измести актуализацията на бюджета

Темата с изгонването на руските дипломати доминира в дневния ред в парламента. Полярни бяха реакциите към действията на премиера. Едни го защитиха, а други - критикуваха остро.

„Грубо погазване на Конституцията, за което той носи персонална лична отговорност. Ако бяхме правова държава с действащ независим главен прокурор, днес той щеше да влезе в правомощията си и да поиска поставянето на премиера под запрещение”, смята лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Тази реч, може би, е писана от г-жа Захарова - не знам”, добави Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната”.

Петков за дипломатите: Решението не е мое

В защита на позицията на Петков да бъдат изгонени руските дипломати излезе Христо Иванов.

„Решението не е взето еднолично. Аз имам информация, че е обсъждано на 18 май прилагането на принципа за пропорционалност по отношение на състава на дипломатическите мисии. Смятаме, че това решение е закъсняло, но правилно”, заяви той.

От кулоарите обаче от ПП признаха, че и те не били информирани.

„Не знаех за това решение преди то да бъде обявено по медиите. Доверявам се, че това е правилното решение”, каза Димитър Гочев.

България гони 70 руски дипломати

Бившите партньори във властта - „Има такъв народ”, разкриха, че Петков загатнал за тези намерения още в края на април.

„Това е поредно самосиндикално решение на бившия министър-председател. Когато ходихме на делегация в Украйна, още тогава даде тази идея на перона на гарата в Полша. Зададохме въпроса какви са основанията. „Хубаво е да ги махнем” - на няколко пъти, го натърти”, преразказа Балабанов от ИТН.

В изказването си от вчера Петков поздрави службите за свършената работа. От ГЕРБ поискаха те да не спират дотук. 

„Защото се появяват съмнения, че по високите етажи на властта, в кабинета в оставка, има хора, които продължават да обслужват руските икономически интереси и пазят интересите на „Лукойл”. Днес дизелът по бензиностанциите е 4 лв.”, подчерта Даниел Митов.

Сандов: Поне 2 пъти сме обсъждали в МС броя на руските дипломати и действията им

В коментар за действията на премиера в оставка пред NOVA Искрен Митев прехвърли горещия камък към Външно министерство. 

„Това може да е инициатива на министър-председателя, но то не може да се случи без подписа на МВнР”, категоричен е Митев.

По мнение на експерти - от общия брой 70 души, само 43 са руски дипломати. Останалите са служители на консулските служби на Русия в България.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.