Не зная за какво е тя, заяви лидерът на БСП

В сряда вечерта премиерът в оставка Кирил Петков е поискал среща с парламентарната група на БСП и тя ще се състои днес. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на „Здравей, България”.

„Не зная за какво е срещата. Предстои ни някакъв разговор", каза още Нинова. 

В сряда тя обяви стопиране на преговорите между ПП и БСП за съставяне на ново правителство. Решението на левицата дойде ден, след като Петков каза, че страната ни гони 70 руски дипломати. 

Пред NOVA Нинова призна, че първо се е обадила на премиера в оставка, преди да съобщи новината за замразяването на преговорите пред медиите. „Казах му, че групата е взела такова решение и след 5 минути ще сляза пред медиите да го обявя”, каза Нинова.

Нинова: Стопираме преговорите с ПП за съставяне на правителство

Тя отново определи решението за дипломатите като безпрецедентно. „Не се прави така. Никоя държава в света не си е позволявала такова нещо. Това е на ръба на скъсването на дипломатическите отношения”, каза още Нинова. Според нея това би навредило на българския национален интерес – на икономиката, на туризма, на цените на петрола и газа.

„Никой не дава убедителни доказателства за шпионажа на руските дипломати. Този уж доклад на ДАНС ние не сме го виждали”, заяви лидерът на левицата.

Нинова призна, че външният министър Теодора Генчовска на едно от заседанията на МС е дала информация, колко са дипломатите, каква реципрочност трябва да се търси. „На това оперативно заседание, ние от БСП, и аз конкретно, заявихме, че е неприемливо, ако има намерение за изгонването на такъв брой дипломати”, каза Нинова. Същевременно Генчовска тогава не е дала точна бройка. „Решението за изгонването на дипломатите не е гласувано от министрите”, подчерта Нинова.

„Вчера на МС се взе решение за Македония. В резултат на решението на НС, МС трябваше да вземе решение за преговорния процес. Аз поисках да се гласува и ние четиримата от БСП гласувахме против. Това е взимане на решение. Да се знае кой каква позиция е заел, как е гласувал, има го в стенограмата. По отношение на дипломатите такова гласуване не е имало”, каза Нинова.

България гони 70 руски дипломати

Тя е категорична, че на Съвета по сигурността не е имало представител на Министерството на икономиката, но и двама представители на Президентството.

Освен това Нинова обвини премиерът, че разбира повечето решения от медиите. „Премиерът обявява някакви решения, а другите също носят отговорност за тези решения. Логично е да ни информираш, да ги обсъдим, да кажем нашата позиция”, коментира вицепремиерът в оставка.

„Ние не прекрачихме нито една от червените линии. Ако решението за Северна Македония беше взето в парламента преди правителството да е в оставка, ние щяхме да го напуснем категорично”, заяви Нинова.

„Имахме идея в Националния съвет на БСП да предложим България да бъде място, където да се търси диалог за мирно решаване на конфликта в Украйна. Това е единственото решение на тази криза. Продължаването на войната, санкциите рушат икономики и земеделие. Единственото решение е да се намери дипломатически изход и да се възстановява нормалността в света”, каза Нинова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook