Положителните проби са 14%

942 са новите случаи на коронавирус у нас. Те са установени след направени 6 702 теста, показват данните на Единния информационен портал. Новозаразените са 14% от тестваните.

Починалите за денонощието са трима. Излекуваните за същия период са 9 372.

Хоспитализирани са 396 души, от които 31 са в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнични заведения са 81, от които 71,60% не са ваксинирани.

Поставените дози ваксина са общо 4 413 874, от които 1 242 за последното денонощие.

Пред кабинетите на личните лекари все още не се наблюдава сериозен ръст на пациентите с респираторни оплаквания.

„Всичко е спокойно засега. За миналата седмица имах 4-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция”, обясни д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

С отпадането на епидемичната обстановка обаче са и по-малко хората, които се тестват, казва д-р Николова. Заради невъзможността на личните лекари да назначават безплатни PCR изследвания.

„Ще се разговаря със здравните власти, които имат възможност да вземат решение - с оглед на идващия есенно-зимен сезон да ни се даде възможност да диагностицираме това заболяване на първа линия”, каза д-р Гергана Николова.

Сега пациентите минават през дълга процедура.

„Пациентът трябва да бъде изпратен на специалист, да си намери час за специалиста, да чака заедно с всички хроничноболни, които са с астма примерно, със своето заразно заболяване, да получи евентуално направление и след това да отиде да го направи. Веригата е много сложна”, смята д-р Николова.

В същото време графиката показва, че вълната се надига.

„Виждаме едно малко пикче, което се заражда в момента, но то ще стане със сигурност голямо и за да можем да го контролираме, трябва да започнем сега. Аз лично бих започнал със задължително въвеждане на маските в здравни заведения”, заяви д-р Александър Симидчиев.

Той вече открива разлики в протичането на новия подвариант на Омикрон.

„Това, което виждам от няколко случаи, които проследявам, е, че има разлика в температурата, която има вълнобразен ход - хора вдигат температура, която спада, те мислят, че всичко е минало и след това започва нов пик и така няколко пъти”, обясни д-р Симидчиев.

Към момента около 30 на 100 от българите са с ваксина срещу COVID-19. Около 30% са и преболедувалите. Въпреки това за колективен имунитет, според експертите, не може да се говори, тъй като инфекцията е показала, че успява да заобикаля вече придобитите антитела.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА