Това показват данните от Единния информационен портал

1005 случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие в България. Те са установени от 5203 теста (над 19.31 процента са положителни). Починали са двама заразени, показват данните от Единния информационен портал.

Близо 60 процента от новозаразените не са ваксинирани срещу COVID-19 (не са със завършен ваксинационен курс). 

Кунчев: Навлязохме в новата COVID вълна, нужни са мерки сега

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас вече е 1 177 572. Те са били установени от 10 140 044 теста (над 11.61 процента са положителни). Общият брой на смъртните случаи в България след заразяване с коронавируса е 37 266.

Активните случаи са 10 328. Хоспитализирани са 448 души, 38 от тях са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болнично заведение през последното денонощие са 73. Над 68 процента от тях не са ваксинирани. 

COVID-19: Четвърта област у нас влезе в жълтата зона

8080 човека с положителен тест за коронавирус са отчетени като излекувани през последното денонощие. Общият брой на оздравелите е 1 129 978.

2320 дози ваксина срещу COVID-19 са били поставени през последното денонощие. Общият им брой от началото на кампанията у нас е 4 422 693.

Скоростта на нарастване на новите случаи на коронавирус у нас през тази седмица е 50%, спрямо предходнатаq заяви в студиото на „Събуди се" пулмологът Александър Симидчиев.

Прогнозата на специалистите е пикът на новата вълна да бъде през август.

„Няма нужда от локдауни, но има нужда от достатъчно ранно приложени профилактични мерки. Ако продължат да се увеличават случаите в големите градове, които в момента знаем, че са в жълтата зона, е добре да се задължат хората да носят маски и в градския транспорт. За момента това не мисля, че е необходимо. Но имам идея в метрото в София, когато се знае точно кога са пиковете на хора, които минават и може само в тези часове да има задължение да се носи маска”, каза Симидчиев.

„От маските и от всички тези псевдомерки нямаше никаква полза, защото тази вълна е вече пета поред и това, което сега искат да въведат, беше въвеждано многократно. Въпреки мерките, нещата си следваха естествения ход и докато не мине през основната част от населението няма спиране”, коментира Атанас Мангъров.

„Това е нов вирус, антителата от ваксините не действат. Тези, които са карали някой от предишните варианти, също техните антитела не действат срещу този вариант”, добави той.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА