Според него отпуснатите през 2019 г. от правителството на ГЕРБ 27 млн. лева са предизборно обещание

Активно се работи по довършването на новата болница в Ямбол, заявиха на съвместна пресконференция в областната управа временно изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната“ (ПП) и заместник – председателят Кристиан Вигенин (БСП), които са народни представители от региона. 

Според Иванов, отпуснатите през 2019 г. от правителството на ГЕРБ 27 млн. лева за болницата са предизборно обещание. По думите му, сумата още тогава е била недостатъчна за пускането в експлоатация на болничния комплекс, а в проекта имало редица законови пропуски, които довели до забавянето. „Това показва, че или някой много е бързал, или някой немарливо се е отнесъл към работата си“, коментира Иванов.

За строителството на болницата през юни бяха отпуснати 13,5 млн. лева от гласуваните през 2019 г. Предстои индексация на разходите с още 8 млн. лева – 6 млн. лева заради поскъпващите строителни материали и два млн. лева за осигуряване на пожарната безопасност на сградата, която е пропусната в проекта. „Имам уверенията на Кирил Петков и Асен Василев, че ако зависи от нас тези пари ще бъдат отпуснати. Не можем да предвидим, каква ще бъде политическата ситуация дотогава“, каза още той.

Бориславова: Ще се опитаме да осигурим мнозинство за законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост

Иванов допълни, че за шест месеца по време на управлението на „Продължаваме Промяната“ са проведени редица срещи между ръководството на болницата, здравното министерство, местната власт и колегата му от БСП Кристиан Вигенин, който е ангажиран с темата отдавна. Отстранени са всички пропуски и болницата ще бъде завършена, но съгласно законовите изисквания, заяви Иванов.

Темата през последните месеци отново е обект на политически спекулации от хора, които, когато имаха тази възможност, не направиха необходимото Ямбол да има нова болница, коментира Кристиан Вигенин. Той допълни, че в момента е налице взаимодействие, координация и политическа амбиция болницата да бъде завършена. „За пръв път ние си помагаме, а не си пречим. Няма състезание, кой повече е помогнал, а заедно се опитваме да допринесем за реализирането на проекта“, каза Вигенин. Според него изграждането на болницата вече е „на етап необратимо“ и тя ще бъде завършена.

Петков: Цената на километър строителство за „Турски поток" е два пъти по-висока от тази за гръцката връзка

След завършване на строителството ще са необходими още 30 млн. за обзавеждане и медицинска апаратура на новия болничен комплекс, обясни директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол д-р Панайот Диманов. Той отбеляза, че здравеопазването не трябва да се политизира. Предстои сключване на анекси към договора за строителството и обявяване на обществена поръчка за оборудването, като изпълнителите ще бъдат избрани с условие до отпускане на финансирането.

Новата болница в Ямбол не бива да е партиен проект, а кауза в името на здравеопазването в региона, подчертаха също областният управител Васил Александров, кметът на общината Валентин Ревански и председателят на Общинския съвет Антон Шиков, които присъстваха на пресконференцията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БТА