Очаква се партията на Слави Трифонов да даде свои предложения

Преговорите за съставяне на правителство продължават. След като във вторник левицата разговаря с “Продължаваме Промяната”, днес на масата ще поканят “Има такъв народ”. От ПП поставиха условия за създаване на коалиция - да се постигне работещо антикорупционно мнозинство. 

А снощи дясната коалиция „Демократична България” обсъждаше каква ще бъде позицията им по новия мандат.

Нинова: Управленската програма е отворена за предложения от ИТН

Третият мандат остава на кръстопът. „Има такъв народ” сядат за разговори с БСП, но остават предпазливи в очакванията.

„Ще бъдем на разговори с БСП, за да видим какви са възможностите да се състави, а не да чакаме избори. Ако има воля и програма, тя трябва да се случи”, заяви Станислав Балабанов, депутат от ИТН.

От „Демократична България” поискаха политическа неутралност при третия мандат. „Нашите очаквания са да се разглежда третият мандат като общ, който да съставлява втори опит на първия мандат на ПП. Те да излъчат кандидат за премиер. Тогава ще можем да кажем, че е той е изпълнен по един неутрален начин”, заяви Христо Иванов. Той добави, че е рано да се каже дали дясната коалиция ще даде своето „за” нов кабинет.

„Ние ще преценим дали можем да ги водим, едва след като има излъчен кандидат премиер, което означава, че е намерена формула, която да реши противоречията между ПП и ИТН”, каза Христо Иванов.

Третият мандат доведе и до скандал в пленарната зала. Опозицията постави фокус върху условието на ПП Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

„Ако се поддадете на този политически рекет и ако, за да запазите за няколко месеца позициите си в няколко министерства, се съгласите с това назначение, вие ни обявявате директна война”, каза Десислава Атанасова.

„Колеги, самозабравили сте се. Само преди седмица мандатът беше във вас. Защо го върнахте?”, попита Георги Свиленски.

Ако БСП не успее да събере мнозинство за редовен кабинет с третия мандат, 47-ят парламент ще бъде разпуснат от президента.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.