Опасно ли е намаляването на карантината за контактни

Безсимптомните и симптомните заболели от ковид имат еднакъв вирусен товар, така че трябва да се отнасяме еднакво отговорно към тях. Не знаем кое е минималното ниво вирус, необходимо да се стигне до инфекция. Равносилно на карантината е да си правите ежедневни тестове, но до 5-тия ден може да има фалшиви негативни резултати, след този ден изолация може да се мисли за освобождаване от карантина. Ваксинираните през последните 90 дни и преболедувалите не подлежат на карантина.Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS вирусологът проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ 2 години след началото на пандемията е натрупан широко популационен имунитет срещу тежко боледуване и смърт. "Ударението пада не върху проследяването на контактните лица, а върху хора от рисковите групи, които работят и живеят в тях. Това са хора над 60 г., със съпътстващи заболявания и бременни. Има две уговорки - данните от научна гледна точка се отнасят от вариантите преди Омикрон", сподели медикът. 

Нови 1644 случая на COVID-19 за последното денонощие у нас

Според специалиста по медицинско право адвокат Мария Петрова ако човек има достатъчно висок имунитет и това не застрашава живота на хората, може да се допусне намаление на карантината, като в Испания. "В началото карантината беше 28 дни, после 21, след това 14, 10, а стигаме до определени случаи на контактните лица, когато са 7 дни. 

Болничните на заболели с ковид за миналата година са двойно повече отколкото през първата година от пандемията - почти 370 000. Добрин Иванов от АИКБ от своя страна обясни, че този ръст е притеснителен, а ако тенденцията продължава, работодателите ще платят над 150 млн. лева обезщетение за болнични. "Това е прекомерна и непосилна тежест за българските предприятия. Искаме да има протокол за действие при установяване на заболели лица. Няма ясни правила кои лица да бъдат карантинирани. Също така искаме преразглеждане на мярката предприятията да заплащат всеки ден до 3 дни болнични", заяви той. И призова за премахване на карантината за контактни лица без симптоми. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.