Хеликоптер ще бъде взет на лизинг, за да се лицензира дружеството

Държавата създава дружеството „Хелимед Сървисис“, което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздух. В ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Георги Гвоздейков, ръководител на спешната въздушна помощ, сподели, че проектът касае обществото и трябва да бъде разграничен от политиката. 

Според него хеликоптер ще бъде взет на лизинг, за да се лицензира дружеството. "До ноември ще го осигурим и ще започнем да обучаваме персонал. Обществената поръчка ще бъде проведена от Министерството на здравеопазването. Ще участват производители от Европа и света. Средствата са осигурени, ще се изграждат шест оперативни бази. Разчитам на професионалисти - пилоти, инженери, лекари, финансисти", подчерта той. И допълни, че назначението му не е незаконно, тъй като е бил депутат.

Депутат от ПП напуска Народното събрание

"Създаването на търговското дружество е заради необходимостта да отговорим на регламента. Принципал е Министерството на транспорта, а собственик на капитала е държавата. Законът е спазен. Направен е анализ, изследвани са модели в Европа. Спрели сме се на три възможни варианта в България: достъп на специализиран екип до мястото на произшествието, обработване на пациента на място и по време на полет. Следващата мисия е среща с друг наземен екип - с линейка. Следва транспортиране до болница по най-бързия начин. Третата мисия е бърз трансфер между болници", обясни още Гвоздейков. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.