Дейностите са на стойност близо 10 млн. лева

Ремонтът на театър „София” е незаконен. Това обявиха от Националния институт за недвижимо културно наследство. Мотивът е, че дейностите не са съгласувани с Института и Министерството на културата.

Започналият през юли ремонт на театър „София” е на стойност ц. От Националния институт за недвижимо културно наследство обаче смятат, че дейностите са в противоречие с правилата, защото сградата се намира в охранителната зона. Според Столичната община това не е така.

Така днес Общината и Институтът са стигнали до консенсус в рамките на две седмици да се изработят правила, по които да бъде възстановен интериорът на сградата  и така да продължи и започналият ремонт. Театърът не притежава статут на единична недвижима културна ценност, но е в процедура по деклариране и проучване.

Сградата на театър „София” била пред рухване затова и ремонтът бил наложителен, разказва директорът Ириней Константинов. „От покрива течеше от няколко места. Публиката съжителстваше с 12, 13 кофи, които се слагаха между нея, за да може да се събира водата отгоре”, обясни той. Проблем имало и с отоплението. „Хората стояха с палта. Непрекъснато получавахме упреци, че е студено, или ако пуснехме „парното”, те казваха  „Е, каква е тази горещина”, посочи Константинов.

От Националния институт за недвижимо културно наследство обаче смятат, че дейностите са незаконни. „Театърът попада в охранителна зона на недвижимата културна ценност. В спор с колеги юристи установяваме, че има двусмислие в чл. 79, ал. 3”, коментира директорът на НИНКН Петър Петров.

Затова предлагат спиране на работата на терен за две седмици. „За да се установят качествата на сградата, които да бъдат съхранени и да се направи оценка на предложената, предвидената намеса, която ние не познаваме. Ние не познаваме проекта”, добави Петров. В писмена позиция от Столичната община обясняват, че сградата не попада в охранителната зона на градина „Баня Подуяне“. Градината е декларирана като част от групов паметник на културата през 1988 г., като в решението няма охранителна зона.

Опасението на неправителствени организации е как точно се извършва ремонтът. „Начинът, по който фасадата бива сваляна и желанието тя да бъде подменена с една съвсем различна технология, която променя обема, променя структурата, промяна възприятията на скулпторите по фасадата. Всъщност се унищожава обликът на тази сграда”, смята Иван Караджов от „Спаси София”.

От Общината уверяват още, че характерният облик на сградата ще бъде запазен. Предвидена е промяна на старата каменна облицовка, която е компрометирана в много от участъците. Всички барелефи по сградата ще бъдат запазени и почистени.

Директорът на театъра се надява казусът да бъде бързо разплетен, за да може и актьорите да стъпят отново на сцената. „Много се притеснявам ремонтът да не бъде спрян. Защото всички мислим за сградата, за материята, а никой не мисли за тези хора, близо сто човека, които всяко едно забавяне ги оставя без дом”, подчерта Константинов.

По план ремонтът трябва да приключи през следващата година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.