При децата прагът на болката е доста голям

Какво трябва да знаят за детските травми хората и коя физическа активност. Според ортопеда д-р Траян Нинов при децата до 8-годишна възраст най-честите фрактури са в раменнната или мишничната кост.

"Те са съпроводени със синини, оток и деформация, както и патологична подвижност. Растежният хрущял е най-травмиран. При децата прагът на болката е доста голям. При тях травмите зарастват бързо, рядко има големи размествания", поясни той. 

Как да се преборим със стомашно-чревните проблеми през лятото (ВИДЕО)

Според него веднага щом се забележи, че детето изпитва помощ трябва да се потърси от специалист. "При поставен гипс той трябва да се пази. Крайникът трябва да се държи на по-високо ниво, за да не се увеличава отокът. Трябва да се пази да не се мокри, защото се рони лесно", разкри ортопедът.

По думите му при силна болка след поставяне на гипс, трябва да се потърси нова лекарска консултация. "Навяхването е частично травмиране на връзков апарат, на сухожилно-мускулните части. Те не водят до ставна нестабилност и се лекуват за седмица до две дори без специфично лечение. Изкълчването е сериозна травма, при които е разкъсан връзков апарат, а ставните повърхности не са на нормалното си място, така травмират съседните структури. Фрактурата е най-тежкото от трите, това е счупване на костта", заяви д-р Нинов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.