Какви са рисковете и как да се предпазим

В разгара на лятото стомашно-чревните проблеми са нещо нормално. За рисковете от самолечението и неправилната употреба на антибиотици. Според гастроентеролога д-р Анелия Дечева от "Токуда" проблемите започват с болка в корема и общо неразположение и често диария. 

"Често има и повръщане. Това е реакция на организма, който се опитва да се справи с инфекцията. Високите температури и храната отвън са резервоар за развитие на бактерии. В Черно море водата не е толкова солена, което налага по-често разпространяващи се инфекции, ако я погълнем. Добре е на морето да се консумира бутилирана или пречистена вода. Поддръжката на басейните близо до морето е важна. Сладоледите, млечните продукти, палачинките също са рискови продукти", заяви тя. 

Хирурзи откриха обезпокоителни последствия от COVID

Според нея предпазните средства на продавачите също са важни. "При гастроентероколит имаме температура, болки и крампи около пъпа и по-ниско долу при червата. Често има и повръщане при поглъщане на непрясна храна. Може да има и бактериална или вирусна причина, която се развива за 3 дни", посочи д-р Дечева.

По думите ѝ при продължително приемане на антибиотици се разстройва чревната флора. "Има големи рискове и от приемане на грешен пробиотик. Медикаментите с диуретичен ефект могат да предизвикат обезводняване. През летните месеци трябва да обръщаме внимание, че кръвното е по-ниско и трябва да има редукция на тези медикаменти. При бъбречна функция може да има елиминационна диария", обясни медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.