Очакванията са процесът да отнема само няколко секунди

Край на хартиените направления за прием в лечебно заведение. От днес хоспитализацията трябва да е изцяло електронна. Въпреки това лични лекари все още принтират документа и на хартия – заради болниците, които не са готови да работят с новата система.

През юли над 200 болници доброволно издаваха и приемаха електронни направления за хоспитализация, за да тестват системата. На някои места – като в общинската болница в Димитровград, например, едва днес се запознаха със софтуера. „Програмата, с която работим, се познава добре. Изведнъж се появяват нови бутони, с които персоналът нямаше достатъчно възможност и време да бъде обучен”, казва главната сестра в МБАЛ „Св. Екатерина” – Димитровград” Соня Димитрова. Управителят на болницата – д-р Алдин Карагьозов смята, че може би е трябвало от 1 септември да стартира новият начин на работа.

Жена с COVID-19 обиколи няколко болници, докато я прегледат

Въпреки дигитализацията, общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов принтира един екземпляр. Когато системата заработи напълно, пациентите няма да носят документи със себе си, а на регистратурата ще представят само ЕГН и дата на издаване на направлението. Но някои болници все още не са готови за това. „Както с всички останали документи до момента, има затруднения в болниците. Аз проговорих с някои колеги от болнична помощ и решаваме –докато се изчистят тези проблеми, ще издавам талона за хоспитализация в един-единствен екземпляр”, казва докторът.   И припомня: „Издаване на електронни документи, без на пациента да сме му видели очите, такова нещо е забранено. Електронните документи се издават в кабинета на лекаря след негова преценка”.

Равносметката на здравното министерство: „За деня, към 15 часа, имаме около 7500 електронни хоспитализации от 243 лечебни заведения. Нашите указания, които сме дали към лечебните заведения, са на никой пациент да не му бъде отказана хоспитализация поради технически причини. Ние постигнахме една много голяма цел, която може би се преследва вече повече от 10 години”, подчерта доц. д-р Васил Пандов, който е началник на кабинета на здравния министър в оставка.

Гледната точка на личните лекари обаче е по-различна. Според д-р Брънзалов въвеждането на електронизацията в здравеопазването е довело до голямо напрежение сред работещите  лекари. „Ако не видим ние облекчаване на административната тежест, това ще доведе до тотална демотивация на колегите. Едно здравеопазване или ще е електронно, или ще е като преди 50 години”, категоричен е личният лекар.

Според общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС, не бива да се бърка електронното здравеопазване с дистанционното получаване на документи. "Направленията се издават не дистанционно, а след като пациентът е дошъл в кабинета, прегледал се е и е установена необходимостта от неговата хоспитализация”, каза Николова в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS".

Д-р Гергана Николова сподели и за техническо неудобство при напредващата дигитализация на здравеопазването. “След като има електронно направление –не разбирам, защо трябва постоянно да принтираме листове, които да трупаме с тонове в кабинетите си”, попита д-р николова.

До края на годината достъпът до електронното ни досие ще е възможен и чрез мобилно приложение.

Повече по темата гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.