Косовски сърби блокираха пътища

Сирени за въздушна тревога и ескалация на напрежението между Косово и Сърбия. Опитът на Прищина да обяви сръбските лични документи и регистрационни номера за невалидни доведе до блокади на пътища, демонстрации и взаимни обвинения между двете държави. В центъра на напрежението се оказаха и много българи.

Вучич: Няма да има капитулация и Сърбия ще победи

Напрежението ескалира, след като косовските сърби блокираха граничните пунктове „Ярине” и „Бърняк” и затвориха основни пътища на север. Чуха се сирени за въздушна тревога. Причината - властите в Прищина планираха да заменят личните документи и регистрационните табели на автомобилите, издадени от Сърбия, с такива, издадени в Косово.

„Пристигнахме около 10 вечерта снощи. Полицията ни попита накъде отиваме и когато се опитахме да им обясним, че пътуваме към вкъщи, те ни спряха и ни забраниха да продължим”, каза Аделиса Зораник, която е жител на Нови пазар.

Напрежението е продължило през цялата нощ, казва и посланикът ни в Прищина Христо Гуджев. „Има съобщение за стрелби и за взрив, но от косовската полиция казват, че няма ранени или пострадали - нито полицаи, нито граждани”, увери той. В конфликтния район не живеят българи. И препоръката на властите е да се избягват пътувания в тази част на Косово. По думите на Гуджев никой не може да каже в кой момент може да възникне отново напрежение или нови сблъсъци.

Иван Жиков е българин, който от 2 години живее в Прищина - на 40 км от Северно Косово. Дошъл си е у нас часове преди ескалацията. „Изглеждаше стряскащо, затова и аз се свързах с мои приятели от Митровица, те са от южната част на града. И те бяха леко изплашени”, спомня си българинът.

Сръбският президент Александър Вучич призова всички да запазят мира. „Още веднъж се опитвам да помоля всички - албанците да се опомнят, сърбите да не се поддават на провокации и да не правят нищо, което може да доведе до някакъв конфликт. Няма да има капитулация и Сърбия ще победи. Ако посмеят да преследват сърби, малтретират сърби, убиват сърби - Сърбия ще спечели”, закани се сръбският държавен глава.

Според дипломата Боби Бобев събитията през 2011-а година в Косово няма как да се повторят сега. „През 2011 г. проблемът продължи доста дълго. Тогава масово се барикадираха пътища, намеси се активно и международната общност в лицето на Брюксел и Вашингтон. Директният паралел не е съвсем уместен”, смята дипломатът.

Напрежението се успокои, след като Косово отложи с 1 месец въвеждането на промените в документите след разговори с Брюксел и Вашингтон.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.