„Една от причините да не ни пускат в „Шенген” е Борисов

Втечненият газ от Съединените щати е най-добрият вариант за България. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър-председател Кирил Петков. По думите му той е преговарял лично с доставчиците, без посредници.

„За мен би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли. Не за друго, а защото ще ме е страх какво ще се случи зимата. Сега се говори дали „Газпром” ще ни пусне да плащаме в рубли, или не. Проблемът не са рублите. Истинският проблем е сигурността на доставката. В момента германските компании плащат в рубли и им спряха газа по „Северен поток 1”, италианските им намалиха доставките. Най-много ме е страх, че наесен, точно като започне отоплителният сезон, ще започнат проблемите. Например - планов ремонт на някаква турбина”, каза още бившият министър-председател.

Според него най-добрият вариант е, ако България е независима от „Газпром” тази зима.

„Когато имате доставчик, който си сменя от сутрин до вечер мнението, как да разчитате, че през зимата той ще бъде коректен? Ако някой успее да договори някакви количества да напълни „Чирен” с някакъв евтин газ, нека го направи. Тук е въпрос сигурност-цена. Сигурността е по-важна от цената. Цяла Европа се чуди какво да прави, всички се страхуват за зимата. България не спря нито за секунда подаването и имането на газ. Мисля, че се справихме идеално към този момент”, допълни Петков.

ГАЗОВАТА ВРЪЗКА С ГЪРЦИЯ: Иван Шишков се среща с участниците в строежа

Той коментира и седемте кораба с втечнен газ.

„Офертата е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат „Те подписаха еди какви си газови договори”. Искахме да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент", заяви той. 

„За 24 часа „Газпром” спря подаването на природен газ, въпреки че имаме съществуващ договор. 2 седмици по-късно вече имахме 2 кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция. С други думи, в средата на най-голямата криза, когато войната се разгаряше, за две седмици успяхме да паркираме корабите. Хубавото е, че седемте танкера идват директно от производител. Най-голямата американска компания в света ги дава, няма посредници. Само трябва да кажат 2 кораба отиват в Гърция през октомври и ноември, нататък се договарят с Турция, ако трябва. Аз доказах, че това може да се направи за две седмици”, поясни Петков.

Петков: Направихме крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад

 По думите му България е имала опция дали да купи американски втечнен газ.

„Когато едната страна е задължена да ти продаде, а другата не е задължена да купи – това се нарича опция. Тази опция обикновено струва пари. Успяхме да договорим това да не струва на България нищо”, каза още бившият премиер.

„Ако цената на корабите е с 30 долара под европейската, което е горе-долу 30 евро, регазификацията и преносът не може да е повече от 10 евро. Това е таванът, който може да струва независимо от кой взимаш слотовете. С други думи договорихме с около 20 евро под пазарната цена. Като се обяви кризисният щаб за многото страшно нещо, което идвало, в него не се покани никой от „Булгаргаз”. Никой не се обади на тази фирма, която беше готова да отстъпи слота за октомври. Американската фирма също не беше потърсена поне първата седмица. Въпросът е какво прави този кризисен щаб по-точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският кораб е голям риск. Когато завъртяхме крана и Борисов се упражняваше с глупости, че няма нищо в него, вече имаше налягане в гръцката връзка от 40 бара. Тогава Акт 14 беше подписан, сега ни трябват Акт 15 и 16. Те спокойно могат да се издават от българските власти до края на август. Ако газовата връзка с Гърция не заработи през септември, наистина ще твърдя, че има забавяне нарочно”, уточни Кирил Петков.

Според него Бойко Борисов е вреден както за държавата, така и за ГЕРБ. 

Бившият премиер отправи критики и към лидера на ГЕРБ. Според него Бойко Борисов е вреден както за България, така и за партията си. 

„Борисов знае, че при работеща съдебна система, трябва да ходи в затвора. Дори европейските лидери ми казаха - той трябва да се пенсионира. Една от причините да не ни пускат в „Шенген" е, защото ги е страх Борисов да не влезе отново в управлението. Това ми го каза един от министър-председателите на срещата в Брюксел. Казаха ми още, че всеки политик трябва да знае кога да се оттегли", допълни Петков.

Борисов: Радев ме обиди много, като ме сравни с Петков

По думите му има и неща, които харесва в служебното правителство. Едно от тях е, че проверките на „Капитан Андреево” продължават.

„Браво на министър Иван Демерджиев. Има политики, които трябва да продължат и се надявам тези два месеца да не загубим ход”, коментира Петков.

Бившият премиер заяви още, че на този етап не знае дали „Продължаваме Промяната” ще се яви заедно с „Демократична България” с общи листи на предстоящите избори.

Петков коментира и опитите отношенията между него и Лена Бориславова да бъдат компрометирани.

„Това, което се видя е, че когато едни политици не крадат, когато не можеш да ги хванеш, за каквото и да било, се опитваш да ги залееш с жълта помия. У нас жълтината се опитва да бъде фактор в политиката. Мисля, че е под достойнството ми да им обръщам внимание. Някакъв грешен ъгъл - дали изглежда, че тя ме докосва за ръката, или не, стана новината на деня. Българският зрител се фокусира там, вместо да се фокусираме какво става с тези 7 кораба. Тези мафиоти, които искат да ни спрат да им вземем парите, ни заливат с помия. Искам да се обърна към зрителите - внимавайте кой и как иска да ви отвлече вниманието”, заключи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.