Каква е причината и ще бъде ли обезопасен пътят?

Опасна пешеходна пътека в Сливен. От кадри, заснети от охранителна камера, се виждат поредица инциденти, при които автомобили блъскат хора, преминаващи през пешеходната пътека. При един от инцидентите е ударено и малко дете, при други - възрастни хора. Заснети са и дрифтове на автомобили на същия булевард - “Хаджи Димитър”. 

Очевидец на част от произшествията е Петър Великов. Той успява да заснеме някои от тях. “Реших да кача тези записи онлайн, защото хората трябва да видят, че трябва да се внимава много. Тази пешеходна пътека не е повдигната и шофьорите минават бързо през нея”, каза Великов.

Ремонт на булеварда е направен в началото на 2022 г. Оттогава до сега в участъка има 4 ПТП-та, 3 от тях са леки, с материални щети и 1 инцидент с пострадал пешеходец.

“Нашето предложение е 5 метра преди пешеходната пътека да бъдат поставени изкуствени неравности, които да изострят вниманието на шофьорите, да бъде ограничена скоростта на 30км/ч”, каза комисар Димитър Кикьов.

От полицията са стартирали акция срещу водачи, извършващи нарушения на пешеходни пътеки, като се използват камери за видеонаблюдение или заснемане от небрандиран полицейски автомобил.

Нарушителите ги очакват глоби от 100 лева за първо нарушение, при второ - глобата се удвоява, може да се отнеме и свидетелството за управление. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.