Не за пръв път Турция и Гърция спорят кой да приеме поредната лодка с бежанци

Блокирани в ничията земя, 38 мигранти прекараха дни в капана на малък необитаем остров между Гърция и Турция. 

„Днес е 15 август, близо сме до гръцка територия”. Така една от жените бежанци съобщава на света, че се намира на остров, който е толкова малък, че дори си няма име. Намира се в река Еврос, както я наричат гърците. Или Марица, както я наричаме у нас. В тази си част тя разделя Турция от Гърция. Тук мигрантите прекарват дни наред, преди да бъдат спасени от гръцките власти.

Румънската полиция откри 40 мигранти в камион с български шофьор

„За съжаление, едно от децата – момиченце на пет години, е загинало на турска територия. Ще направим необходимата координация с Червения кръст и Червения полумесец, за да може детето да бъде погребано от близките му тук”, обяви гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис. По всяка вероятност момиченцето е загинало след ухапване от скорпион. Останалите от групата – предимно сирийци, са невредими и вече са настанени в бежански център. Сред тях има и бременна в осмия месец жена.

Това не е първият случай, в който Турция и Гърция спорят кой да приеме поредната лодка с мигранти. Правозащитни организации често критикуват Атина, че връща хиляди, които търсят подслон в Европа. По данни на ООН от началото на годината на гръцка територия са преминали 232-ма сирийци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.