Това се случва след жалба към Върховния административния съд

Близо 470 конкурса за избор на директори на училища в страната са блокирани. Това се случва след жалба към Върховния административния съд от една от кандидатките и последващо определение на магистратите, с което се спира изпълнението на наредбата за провеждане на надпреварата.

Александър Чакмаков е заместник-директор в столичното 93-о училище. Кандидатства за по-високата позиция в други две учебни заведения в София. „За себе си твърдя, че се подготвям повече от година. Такива конкурси в последните две години нямаше заради COVID пандемията”, казва той. Одобрен е за състезанието, но след жалба на една от кандидатките за поста директор в пазарджишко училище, Върховният административен съд замразява конкурсите до приключване на спора.

УНИЦЕФ с кампания за прием в училище на украински деца

Според съда в наредбата има субективни изисквания. „Казват, че субективни са следните три критерия - мотивация за работа, комуникационни умения и желание за работа в екип. Това са най-важните умения за един директор”, споделя Асен Александров, който е директор на 51 СОУ „Елисавета Багряна”.

Синдикатите са категорични - училище без ръководител със старта на учебната година няма да има. На позициите ще има или временно изпълняващи длъжността, или ще останат настоящите директори. Но критикуват спорната наредба.

542 иновативни училища от есента

Решаването на казуса може да отнеме месеци наред, казва директорът на столичното 51-о училище. Затова Асен Александров има нестандартно предложение - учители и родители да имат роля при избора на ръководители на училищата. „Каквито и да се направят конкурсите, винаги ще се говори, че те са направени за нашите хора, че назначенията са партийни, а когато родителите и учителите имат решаващо мнозинство, те не са заинтересовани да изберат някой парашутист”, смята той.

Жената, подала жалба срещу наредбата, спря да отговаря на обажданията ни. А по наша информация Министерството на образованието не е обжалвало определението на съда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.