Защо светът не е същия?

Половин година след началото на войната в Украйна светът вече не е същият. Целта на така наречената специална военна операция остава известна единствено на руския президент и вероятно на най-близкото му обкръжение.

Украйна отбелязва националния си празник при извънредни мерки за сигурност

Вчера  Владимир Путин получи неприятна изненада от Реджеп Ердоган, с когото се срещна два пъти в рамките на месец. Турският президент поиска Крим да бъде върнат на Украйна и да се гарантира сигурността на кримските татари.

Вече шест месеца украинците живеят под обсада. Тя започна с думите на Владимир Путин: „Взех решение да започнем специална военна операция. Целта З е да защити хората, които в продължение на 8 години са обект на тормоз и геноцид”.

Бесарабски българи: Надяваме се на мир, но войната няма да свърши бързо

В лицето на Украйна обаче руската армия срещна неочаквана съпротива. Володимир Зеленски: „Ще дадем оръжие на всеки, който иска и може да защитава страната ни и нейната независимост. Бъдещето на Украйна  зависи от всеки неин гражданин”.

От началото на войната приблизително 6 милиона и половина души са избягали от Украйна, по данни на ООН, а още толкова са разселени вътрешно.

Таня, бежанка от Николаев, разказва: „Трябваше да оставя цялото си семейство в Украйна. Бягам с детето си,  не знам накъде отивам… Бягам с детето си, защото искам това дете да живее”.

ШЕСТ МЕСЕЦА ВОЙНА: Българин, избягал от Украйна, разказвал как е продължил живота си

Руската инвазия беше единодушно осъдена от Запада, който наложи серия от тежки санкции на Москва.

Американския президент Джо Байдън: „Украйна никога няма да е победа за Русия. Защото свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и мрак”.

И двете страни понасят тежки загуби, а смъртните случаи на цивилни в Украйна се увеличават с всеки изминал ден. Руската армия не се оказа достатъчно подготвена за мащабните бойни действия, а половин година по-късно остава неясно какво може да спечели Владимир Путин от тази инвазия.

Професорът в Университета „Джордж Уошингтън” Робърт Ортънг: „Той направи ужасна стратегическа грешка. Путин смяташе, че войските му ще бъдат разположени там и ще бъдат посрещнати от благодарното население. Но се оказа, че това не е така”.

Наши евродепутати призовават за санкции срещу 6000 души, близки до Путин

Особено остри реакции предизвикаха кадрите от предградията на Киев, които бяха сравнени с филм на ужасите.

След Буча Зеленски сподели: „Знаем, че има хиляди убити и измъчвани, с отрязани крайници, изнасилени жени, убити деца… Това е геноцид”.

След неуспешната обсада на Киев в края на март основната част от боевете се водят на изток, където Москва бавно завоюва позиции.

Ортънг: „Украинските войници, за разлика от руските, остават силно мотивирани, тъй като те се бият на родна земя и защитават собствената си територия”.

Сега фронтът е по-скоро в застой, а на юг украинските войски провеждат, макар и бавно, контранастъпление. Русия не показва никаква готовност да спре военните действия и продължава редовно да нанася удари с ракети с голям обсег по украински градове.

Експерти на Международната агенция по атомна енергия ще посетят ядрената електроцентрала "Запорожие" в Украйна до няколко дни, ако преговорите с Киев и Москва успеят.

В изявление на директора на агенцията се казва, че консултациите продължават много активно с всички страни. Централата, която е най-голямата в Европа, беше превзета от руските войски още през март.  През последните седмици тя стана обект на обстрел, а двете страни се обвиняват кой носи отговорността.