Украинците са прекрасни хора. Българите да гледат със светъл поглед и доверие към тях, призова той

Николай Иванов e българин, избягал от войната в Украйна. Бил е в листата на чакащите за осигурен транспорт, но решава да тръгне сам. Взема със себе си съпругата си, както и още една жена с дете. Така ги спасява от предстоящия ужас в украинската столица, където живеят.

Детето на украинката Богдан има рожден ден точно в деня на инвазията, а сега, шест месеца по-късно, се готви за първи клас и говори български. "Майката вече работи тук. Тя готви много вкусно и разпространява украинската кухня у нас. Моят живот се обвърза с украинците по ненарушим начин", заяви той.

Днес е националният празник на Украйна, а Николай се чуди как хората ще празнуват на фона на продължаващата трагедия. "Украинците са прекрасни хора. Българите да гледат със светъл поглед и доверие към тях. Около 70 души минаха през нас, на които помогнахме. Само един от тях беше по-стресиран, чудехме се как да му помогнем", спомня си Иванов. 

Българин, избягал от Киев, с разказ за страх, криза и преобърнати животи

Според него мнозина българи са се активирали и са помогнали. "Нашият офис е малко в планината, но от него се вее украинският флаг. Много хора забравят геополитическите схващания и подават ръка на нуждаещите се", посочи той.

Украинците у нас са в постоянен контакт с украинските си близки, а по думите му това до голяма степен не им позволява да се откъснат от ужаса, напротив, кара ги да съпреживяват болката на хората. Той определя разходката в Киев на втория ден от войната като нещо, което ще запомни завинаги. "Видяхме призрачен град със смели хора с обреченост, надвиснала над тях", разказа Николай.

"Трябваше да действаме много бързо, тръгнахме с метрото. До нас се возеше младо семейство с бебе, които се гледаха в очите и плачеха. На всяка метростанция виждахме нормални хора, които се криеха. В посолството нямаше как да ни окажат голямо съдействие, самите те бяха много уплашени. Две войничета, които трепереха от страх, ни изпратиха до метрото", разказа българинът.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.